Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre finansiären om Misen: "Inte förvånad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kända finansmannen Mats Gabrielsson, 64, var en av finansiärerna bakom bolaget som tagit kontrollen över naturgas i Ukraina.

Flera av Misen Energys tidigare nyckelpersoner är kritiska.

Tv-kända entreprenören Mats Gabrielsson och finansmannen Hans Wiklund var tidigare finansiärer bakom bolaget men lämnade innan maffiakopplingarna kom in i bilden.

- Det kändes skumt allting, säger Wiklund.

Expressen har avslöjat de hemliga miljardavtalen - och maffiakopplingarna - bakom det svenska bolaget Misen Energys naturgassatsning i Ukraina.

Företaget Misen Energy är sprunget ur det svenska oljebolaget Capital Oil. Företaget ombildades senare till Misen Energy och de gamla aktieägarna försvann till förmån för de nya okända ägare som hemlighållits av bolaget.

Entreprenören och riskkapitalisten Mats Gabrielsson, också känd som en av profilerna i SVT:s Draknästet, var en av aktieägarna som var med från början. 

Han förvånas inte över att maffiaintressen kan kopplas till bolaget.

- Jag hajade till när jag läste om Misen Energy: Det är ju mitt gamla bolag! Jag är inte förvånad alls över detta med de omfattande problem som finns med korruption i landet. Det är ju i delar helt genomkorrumperat. 

"Fungerade inte alls"

Han sörjer inte sitt utträde ur bolaget.

- Nej, verkligen inte. Bolagets tiigare ägare har försvunnit i två omgångar och när jag var engagerad i bolaget handlade det om att använda gamla oljekällor och det fungerade inte alls. 

Han ställer inga krav på extern granskning av Misen Energy utan menar att det nu är upp till aktieägarna att bestämma.

- Aktieägarna får bestämma hur de ställer sig till ägarbilden och vilka risker det här innebär för bolaget. Vilka risker som finns när korruption kommer in i bilden och hur det kan drabba bolaget ekonomiskt.  

Aktieägare upprörd

En av bolagets aktieägare, som fick en betydligt mindre post sedan de nya hemliga ägarna kom in i bilden, är upprörd.

- Det är djupt olyckligt att naturgastillgångar som tillhör det ukrainska folket har maffiakopplingar och det är också olyckligt det sätt som de gamla aktieägarna manövrerades ut ur bolaget till förmån för dessa intressen. Bolaget kan inte sticka huvudet i sanden nu utan måste ut på banan.

Finansmannen Hans Wiklund, en av bröderna bakom båtföretaget Nimbus, var också tidigare tillsammans med brodern Lars Wiklund aktieägare i bolaget som senare blev Misen Energy.

- Vi gick in i det eftersom Mats Gabrielsson var med och vi kände förtroende för några av dem som stod bakom. Vi var på besök hos företaget, träffade dåvarande vd:n och det lät spännande. Sen visade det sig att ingenting stämde, vi fick inte korrekt information.

- Man sade sig ha hittat olja men det blev inget av det och aktien gick ner i källaren. Det var knepigt allting. Då sa vi att "nu struntar vi i det här" och gick ur. Istället kom det in ägare från Ukraina som ville driva det som ett börsbolag. Det blev då en urvattning av de tidigare aktieägarna som plötsligt försvann ur bilden. Det kändes skumt allting.

Expressen har sedan i går sökt Misen Energy för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.