Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förra Fi-ledaren åtalas för upphovsrättsbrott

Victoria Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

Victoria Kawesa, tidigare partiledare för Feministiskt Initiativ, åtalas för upphovsrättsbrott. 

Hon har kopierat en annan forskares verk under en föreläsning, enligt åklagaren.
– Det gäller brott mot upphovsrättslagen på en genuskonferens i Linköping, säger Anna Ginner. 

Victoria Kawesa lämnade uppdraget som partiledare för Feministiskt initiativ för en dryg vecka sedan efter ett halvår på posten. 

Victoria Kawesa anklagades i april för att ha plagierat en forskares verk under en föreläsning på en genuskonferens vid Linköpings universitet. Victoria Kawesa hade använt ett 20-tal formuleringar från en annan forskares verk utan källhänvisning. Forskaren satt i publiken och polisanmälde tilltaget. 


LÄS MER: Kulturprofil anklagar Fi:s ledare för plagiat


Kawesa har nekat till plagiatanklagelserna och kommenterade i en debattartikel händelsen

”Jag är den första att säga att det är oacceptabelt, men det var ett misstag och inget avsiktligt utelämnande av källa. Det hela var oprofessionellt av mig och slarvigt”

Åklagaren: ”Tydliga bevis”


LÄS MER: Fi:s partiledare avgår


Nu åtalas hon i Patent- och marknadsdomstolen misstänkt för brott mot upphovsrättslagen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. 

– Jag anser att det finns tydliga bevis för brott mot upphovsrättslagen. Det gäller brott mot upphovsrättslagen på en genuskonferens i Linköping. Där jag påstår att den misstänkta dels har gjort en exemplarframställning på en Power-point och framfört delar av en uppsats offentligt och det utan att hon haft tillstånd från upphovsmannen och dessutom har inte upphovsmannens namn uppgetts som sig bör, säger kammaråklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren. 

Kawesa förnekar brott

Victoria Kawesa förnekar brott, meddelar hennes advokat Daniel Svensson. 

– Hon förnekar brottslig gärning och det är den linje hon hållit hela tiden. Sedan får vi se om tingsrätten anser att det är sådan verkshöjd att det går att kalla det för skyddade verk, då bestrider hon ansvar, för hon har inte varit oaktsam, säger han. 

Men hon riskerar nu att dömas för upphovsrättsbrott – där fängelse ingår i straffskalan. 

– Vid en fällande dom förväntar jag mig att påföljden blir böter, säger kammaråklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren Stockholm, som lett förundersökningen. 

Expressen söker Victoria Kawesas försvarare för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.