Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre FBI-chefen liknar Trumps presidentskap vid skogsbrand

James Comey.Foto: AP
Donald Trump.Foto: XINHUA
Hillary Clinton.Foto: REX/SHUTTERSTOCK

President Trump är en mobbare och en lögnare och hans presidentämbete kan liknas vid en skogsbrand. 

Det skriver den sparkade FBI-chefen James Comey i en ny bok, rapporterar CNN

– Vad som händer nu är inte normalt, skriver han i boken. 

Den förre FBI-chefen James Comey fick sparken av president Donald Trump i maj förra året. Nu har han skrivit en bok där ger sin syn på presidenten och hans ledarskap. 

Och Comey sparar inte på krutet. I boken liknar han Trumps ledarskap vid en mobb och beskriver presidentskapet vid en skogsbrand, skriver CNN.

”Är oetisk”

– Presidenten är oetisk och otydlig med sanningen och de institutionella värdena. Hans ledarskap är transaktionsinriktat, egodrivet och handlar om personliga lojaliteter, skriver Comey i boken. 

Efter att Comey fått sparken i maj förra året ryktades det om att han fört ut PM och skriftlig kommunikation som han hade haft med presidenten under sitt arbete inom Trump-administrationen. 

Han hävdade då att Trump bett honom att avsluta utredningen kring den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. 

Levererade kritiskt vittnesmål

Detta ledde till att vice justitieminister General Rod Rosenstein utsåg den förre FBI-chefen Robert Mueller att leda en speciell utredning kring Rysslands påstådda inblandning i presidentvalet 2016. 

Comey levererade i samband med detta ett vittnesmål inför senaten där han kom med stenhård kritik mot president Trump där han anklagade honom för att ljuga om Rysslandskopplingarna. 

I sin bok skriver Comey att han fann många likheter mellan sitt tidigare jobb som åklagare och att arbeta under Donald Trump. 

Beskriver Trump som en mobbare 

Han drar paralleller mellan maffiaklubbar som han sett i sitt arbete som åklagare under 1980 och 1990-talet och besök i Trump tower. 

Vidare beskriver han Trump som en mobbare och en lögnare som försökte styra federala utredare som han själv. 

Comey skriver också att Trump vad besatt av anklagelserna om  att han skulle vara inblandad i prostitution och skriver att Trump tog upp frågan med honom vid fyra olika tillfällen och då förnekade att detta skulle ha skett. 

Tar upp utredningen kring Clinton 

I boken behandlar Comey också en av de mest kontroversiella aspekterna av hans tjänstgöring som FBI-chef. Bara dagar före valet informerade han kongressen om att FBI hade upptäckt mejl som potentiellt kunde vara relaterade till undersökningen kring Hillary Clinton. 

Comey reflekterar i boken om hans beslut var färgat av att han trodde att Hillary Clinton skulle vinna valet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.