Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps ordkrig – mot sin förre chefsstrateg

Steve Bannon. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump Jr. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu kommer nya uppgifter om mötet som skedde mellan Donald Trumps son och en rysk advokat förra året. 

Det är Trumps tidigare chefstrateg Steve Bannon som berättar i en ny bok att mötet var  "förrädiskt" och "opatriotiskt". 

Samtidigt kommer utredningen om mötet allt närmare presidenten – och enligt Bannon kommer Donald Trump Jr att "knäckas som ett ägg på nationell tv".

– När han avskedades förlorade han inte bara sitt jobb, utan även sitt förstånd, svarar nu Donald Trump i ett uttalande enligt AP.

Det var i juni 2016 som USA:s president Donald Trumps son, Donald Trump Jr, ordnade ett möte med en rysk advokat för att han ville se om advokaten hade skadlig information om Hillary Clinton, som kandiderade mot Trump i presidentvalet.

I en ny bok, med namnet "Fire  and Fury: Inside the Trump White House", skriven av författaren Michael Wolff och som kommer ut om några dagar, berättar Donald Trumps tidigare chefstrateg Steve Bannon om mötet.

På plats fanns bland annat Donald Jr, presidentens svärson Jared Kushner och kampanjchefen Paul Manafort. Trion träffade den ryska advokaten Natalia Veselnitskaya i den ikoniska byggnaden Trump Tower i New York.

En mellanhand till mötet hade lovat dokument som skulle göra Hillary Clinton skyldig för brott.
Men i stället för att kontakta FBI och varna för ett potentiellt angrepp mot den amerikanska demokratin av utländskt makt, valde Donald Trump Jr att svara i ett mejl: "Jag älskar det", skriver den brittiska tidningen The Guardian, som har läst delar av boken.

President Donald Trump. Foto: YIN BOGU / XINHUA/AVALON.RED B950

Har berättat om mötet

Donald Trump Jr har tidigare berättat om mötet, men sagt att han inte fick ut något viktigt av det. Han har också sagt att han aldrig planerat att använd advokatens information utan att ta det med sina egna advokater först. 

I boken berättar Steve Bannon för Michael Wolff att han kritiserade Donald Trump Jr för att han hade mötet utan att ha med sig några advokater.

"Även om du trodde att detta inte var förrädiskt, opatriotiskt eller bara allmänt dåligt – och jag råkar tro att det är allt – så borde du ha kontaktat FBI omedelbart", berättade Bannon för Donald Trump Jr, enligt boken, som The Guardian ha tagit del av.

"Har förlorat förståndet"

Nu svarar Donald Trump på de föga smickrande påståendena från Steve Bannon. Han menar att den tidigare chefstrategen inte har något att göra med honom eller hans presidentskap.

Dessutom påstår han att Bannon blivit galen.

– När han avskedades förlorade han inte bara sitt jobb, utan även sitt förstånd, säger Trump i ett uttalande enligt AP.

Samtidigt kryper nu Rysslandsutredningen allt närmare Donald Trumps närmaste krets. 

Tidigare säkerhetsrådgivaren Michel Flynn har redan åtalats, svärsonen Jared Kushner har förhörts och kvar är Donald Trumps son.

Enligt Steve Bannon kommer Donald Trump Jr inte ha en chans när strålkastarljuset riktas mot honom:

"De kommer att knäcka honom som ett ägg på nationell tv", säger han i boken. 

På onsdagen kom även nyheten om att Paul Manafort, lobbyist och Trumps tidigare kampanjordförande, stämmer specialåklagare Mueller och anklagar Mueller för att ha överstigit sina befogenheter i rysslandsutredningen, enligt CNN.

LÄS MER: Kaxiga svaret till Nordkorea: "Har en större kärnvapenknapp" 

 

På tisdagen uppgav dessutom amerikanska försvarskällor för NBC att mycket tyder på att en interkontinental ballistisk robot ska skjutas upp inom de närmsta dagarna. I sitt nyårstal sade Kim Jong-Un att han alltid har en kärnvapenknapp framför sig på skrivbordet. 

USA:s president Donald Trump svarade på Twitter natten mot onsdag:

”Jag har också en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mer kraftfull än hans, och min knapp fungerar!”

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948355557022420992

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!