Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre C-profilen: Lööf är den värsta höken

Annie Lööf.
Foto: Alexander Donka
Förre arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund.

Trots olika åsikter och olika partitillhörigheter – statsminister Göran Persson (S) och förre arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund (C) var nära kompisar.

Nu riktar Hörnlund skarp kritik mot alliansen för att den inte samarbetar med Stefan Löfven.

– Värsta höken tycks Centerledaren Annie Lööf vara, säger Börje Hörnlund till Expressen.

Börje Hörnlund var arbetsmarknadsminister 1991-1994 i den regering som leddes av Carl Bildt.

Han blev sedan landshövding i Västernorrlands län och har belönats med två hedersdoktorat – både i teknologi och medicin – vid Mittuniversitetet och Umeå universitet.

Hans kompis Göran Persson, som Hörnlund samarbetade med under flera år på 90-talet, sade i en intervju med Expressens Niklas Svensson att det enda raka efter extravalet är att samarbeta över blockgränserna.

Börje Hörnlund säger:

– Centerpartiet har i alla tider varit samarbetsvilliga. I besvärliga lägen har Centern gått in och hjälpt till. Vi kan ta som exempel sysselsättningskrisen på 30-talet, krisen under Koreakriget på 50-talet och den ekonomiska krisen på 90-talet när vi efter 1994 gick in och hjälpte Göran Persson och Socialdemokraterna med att sanera ekonomin. Att ett litet oppositionsparti gjorde det var oerhört stort.

"Bör sätta sig ner samtala"

Menar du att Centerpartiet och alliansen borde hjälpa regeringen nu också för att hålla Sverigedemokraterna stången?

– Ja, man bör sätta sig ned och samtala och söka annat än bråk. Det värsta är att Centerpartiets ordförande Annie Lööf verkar vara den största höken av alla. Man ser inte ett uns av ödmjukhet och sakfrågor. Det berör mig illa, säger Börje Hörnlund.

Börje Hörnlund, som hoppat av partiet i protest, säger:

– Det här är en lekstuga i stället för ansvarstagande.

Tror du verkligen att Centern och alliansen verkligen kommer att sätta sig ned och prata efter ett nyval?

– Det vet man ingenting om. Det är nu som man borde ha lämnat prestigen åt sidan och tänka på landet i första hand. Om jag hade varit med hade jag kraftfullt förespråkat en bra diskussion.

"Inte att vara sakinriktade"

Men är inte Centerpartiet mer borgerliga i dag än när du var på topp?

– Vi har alltid varit borgerliga, men också sakinriktade. Det här är inte att vara sakinriktad, säger Börje Hörnlund.

Annie Lööf avböjer att kommentera Börje Hörnlunds hårda ord om att hon är "den största höken av alla." Hennes pressekreterare Oscar Sundevall säger:

– Vi avstår från att kommentera, Annie Lööf är inte tillgänglig i kväll. För Centerpartiets del anser vi att det är fundamentala skillnader mellan oss och Socialdemokraterna och att S väljer att finansiera stora delar av sin budget genom att lägga skatter på det vi tycker är bra, till exempel låga arbetsgivareavgifter för unga, de vill tredubbla den. De vill också bland annat införa kilometerskatt vilket slår hårt mot landsbygden. Därför kan vi inte stödja Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.