Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förra V-profilen kan sänka regeringens migrationsplan

M, SD, KD och L lägger fram gemensamt förslag.
Amineh Kakabaveh.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Amineh Kakabaveh.
Foto: OLLE SPORRONG
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

En ”oberoende socialist” har fått en oväntad vågmästarroll i svensk politik.

Amineh Kakabaveh, politisk vilde sedan 2019, vill varken rösta på regeringens eller oppositionens migrationsförslag – vilket hindrar båda sidor från att få en majoritet.

Pandemiregler och en grupp upproriska liberaler kan rädda regeringen – men upplägget får kritik.

– Det aktualiserar ett demokratiskt problem, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Den 2 maj lanserade M, KD, SD och L en gemensam flyktingpolitik i sju punkter. De vill begränsa definitionen av ”humanitära skäl” och skärpa reglerna kring permanenta uppehållstillstånd.

Men Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmoukthari, som är kritisk, var snabb med att påpeka att partierna inte har någon majoritet i riksdagen.

– Strategiskt är det konstigt att gå ut i en fråga som man ändå inte kommer att vinna, sa hon till SvD.

Tillsammans har kvartetten 173 mandat, eller 174 med den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl.

Men faktum är att regeringen inte heller kan utropa sig till segrare. Centerpartiet och Vänsterpartiet säger att de stöder de rödgrönas linje, om än motvilligt. Fast S, MP, C och V har tillsammans 174 riksdagsmandat – en röst för lite för en majoritet.

Det mandatet förlorade de när riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh uteslöts ur Vänsterpartiet sommaren 2019 efter ett bråk om synen på hederskulturer. Numera betecknar Kakabaveh sig som ”oberoende socialist”. Hon gillar inget av förslagen.

– Och ingen partipiska bestämmer över mig.

Kan bli lottning

Hennes främsta invändning är mot att både oppositionen och regeringen vill att uppehållstillstånd i regel ska vara tillfälliga. Har man kommit till Sverige ska man veta att man får stanna här, anser Kakabaveh.

Däremot tycker hon inte att Sverige måste ha en lika generös flyktingpolitik som hösten 2015.

– Utöver de som verkligen har asylskäl så ska vi begränsa mottagandet. Problemet är att många ekonomiska flyktingar kommer till Sverige.

V:s migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen hoppas att Kakabaveh ändå röstar för regeringens förslag.

– Om Amineh Kakabaveh vill låta lotten avgöra om det ”blåbruna” gänget ska få försämra för flyktingar, då är det upp till henne.

Gör hon inte det, och det blir exakt lika mellan sidorna, återremitteras lagförslaget och om riksdagen sedan röstar om förslagen igen och det än en gång blir lika avgörs saken med lottning.

55 man i riksdagen

Men riksdagens pandemibestämmelser gör att regeringen kan vinna ändå. För att undvika smittspridning får bara 55 ledamöter rösta på en och samma gång – vilka bestämmer partierna själva.

Även med 55-mannariksdagen skiljer ett mandat mellan sidorna. I praktiken kan Amineh Kakabavehs röst kvitteras ut mot en vänsterpartist, så att den sidan får majoritet, men hon har förbehållit sig rätten att rösta om hon vill.

Riksdagens andra politiska vilde, Emma Carlsson Löfdahl, har inte bestämt hur hon ska göra men säger att hon ”står upp för Liberalerna”.

Regeringen kan också räddas av en grupp rebelliska L-ledamöter. Minst fem liberaler har reserverat sig i frågan, enligt DN. De har inte gett besked om hur de ska rösta.

”Jag har inte reserverat mig mot migrationspolitiken, jag har reserverat mig mot hanteringen av frågan i riksdagsgruppen”, skriver liberalen Barbro Westerholm till Expressen.

L- och S-ledamöter reserverar sig

Samtidigt har minst tre S-politiker reserverat sig mot sitt partis linje, som de tycker är inhuman. Alla tre säger däremot att de inte kommer att närvara om de är 55 ledamöter.

Det är inte helt klart hur man ska hantera situationen. Om Kakabaveh dyker upp för att lägga ner sin röst, ska man plocka bort en av Vänsterpartiets röster – eller ska de vara 56 personer i riksdagen?

Ett liknande problem finns med L-ledamöterna. Ska något av partiets 3 mandat i 55-mannariksdagen tillfalla de som reserverat sig? L-reservanten Nina Lundström anser det, men partiet har inte gett besked om hur det blir.

Omröstningen ska dessutom ske den 22 juni – dagen innan pandemireglerna löper ut.

”Fundera på vilka demokratiska konsekvenser det får”

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, finns det en poäng med att avvakta tills det blir full riksdag igen.

– Om ett beslut hade kunnat gå i en annan riktning om det var 349 ledamöter, har man anledning att fundera på vilka demokratiska konsekvenser det får att rösta med 55 ledamöter.

Han uppfattar att det kan ligga i partiledningarnas intresse att riksdagen är mindre, eftersom de får lättare att få igenom sin vilja.

– Att ändra det just nu kanske inte är helt lämpligt, men frågan aktualiserar en problematik som kanske kunde ha lösts genom att vissa riksdagsledamöter kunde delta via länk.

Amineh Kakabaveh har inte bestämt exakt hur hon ska göra och säger att hon inte vill bidra till att SD får inflytande. Men hon konstaterar att hennes tidigare partikamrater nu måste börja förhandla med henne. Om M, KD, SD och L fortsätter att bedriva politik ihop kan hon bli vågmästare även i framtiden.

– Min röst hänger aldrig på V. Jag röstar som dem i ekonomiska frågor och ofta för att det inte finns något bättre alternativ. Men jag följer mitt eget samvete, säger Kakabaveh.

Förslagen

Regeringens lagförslag ska ersätta den tillfälliga lagen som löper ut i sommar:

Huvudregeln är att uppehållstillstånd ska vara tidsbegränsade.

Efter tre år kan personer man söka permanent uppehållstillstånd, men då måste en särskild prövning i form av ett samhällsprov och ett svenskaprov genomgås. Man ska också kunna försörja sig själv.

 Ett försörjningskrav för anhöriginvandring införs.

Kategorin ”övriga skyddsbehövande” tas bort.

Vuxna personer kan av humanitära skäl beviljas permanent uppehållstillstånd även om de saknar skyddsgrund.


M, KD, SD och L vill införa dessa skärpningar i den nya migrationslagen:

Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas.

Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen.

Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas.

Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande.

Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas.

Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas.

Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas.

M, KD, L och SD går gemensamt fram med nya lagförslag för en stramare migrationspolitik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.