Förra S-toppen: MP ”största olyckan” för Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Nalin Pekgul.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nalin Pekgul.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets daltande med islamister är en olycka för Sverige, anser Nalin Pekgul.

I Kvartals ”Fredagsintervjun” riktar den tidigare S-toppen även skarp kritik mot partiföreningen Tro och solidaritet.

– Islamisterna fick inflytande överallt, säger hon.

Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor, lämnade politiken 2011, bland annat eftersom hon ansåg att Socialdemokraterna inte vågade hantera frågor som religiös extremism och hedersförtryck. 

I Kvartals podcast ”Fredagsintervjun” berättar den förra S-toppen, som i dag återvänt till arbetet som sjuksköterska inom psykiatrin, om motståndet hon upplevde då.

– Jag tyckte att frågor runt islamism var viktiga och blev alltmer engagerad i det. Det var svårt för partiet att förstå vad jag pratade om. Det blev ett högt pris. 

– Kitimbwa Sabuni (talesperson för den omstridda muslimska organisationen MMRK) och hans fru Fatima Doubakil stod utanför mitt jobb och demonstrerade med unga människor, som hetsade till ett sådant hat gentemot mig. De människorna fick alltmer inflytande, islamister eller de som stödde islamisterna fick inflytande överallt. Jag kände att jag inte kunde ta striden ensam. Jag kunde inte riktigt få partiet att förstå vad det handlade om, och det blev en extrem hatstämning mot mig. Då var det bättre att bara lämna, säger Nalin Pekgul i intervjun.

Hårda kritiken mot S-föreningen: ”Olycka för partiet”

Programledaren Staffan Dopping frågar om även partivänner var pådrivande i hatstämningen.

– Nej, det kan jag inte påstå. Kanske en och annan i Tro och solidaritet, svarar Pekgul.

Tro och solidaritet, tidigare kallad Broderskapsrörelsen, är ursprungligen en kristen S-förening men som sedan 2011 är öppen för troende från olika religioner. Föreningen har en representant i Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, som är partiets högsta beslutande organ mellan kongresserna. 

S-föreningen har bland annat varit omskriven för sitt samarbete med Sveriges muslimska råd. Nalin Pekgul säger i intervjun att de borde ha uteslutits från VU.

– När det gäller islamistiska organisationer är jag besviken på mitt parti, att man inte tog i ännu hårdare mot Tro och solidaritet, för de är en olycka för partiet, säger hon.

– Det är en liten sidoorganisation som inte många känner till. De islamistiska organisationerna skickade brev till alla partier, som de här nappade på, och sa att de skulle inleda ett samarbete. Sedan fortsatte det. De islamistiska organisationerna är väldigt organiserade och kan konsten att bekräfta en. De utlovade röster och medlemmar.

Stefan Löfven, Nalin Pekgul och Jan Eliasson 2011.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Förutom att kritisera Socialdemokraterna går Nalin Pekgul till hård attack mot regeringspartnern Miljöpartiet.

– Miljöpartiet har varit den största olyckan för landet vad gäller islamister, säger hon.

– Miljöpartiet lät sig helt övertas av de här krafterna. De drev sin politik genom Miljöpartiet. Titta bara på motioner och debattartiklar. När Säpo ville kartlägga extremister, då sa de att Säpo är rasister. Miljöpartiet släppte fram en person i regeringen, så illa gick det.

– Det jag inte kan förstå är att vänstern i sin antirasistiska kamp låter sig luras av islamister som inte vill annat än att ha separata samhällen. 

”Låt aldrig MP styra asylpolitiken”

Om migrationsfrågan, som efter misslyckade förhandlingar i migrationskommittén nu ska beredas av regeringen, säger den tidigare S-toppen i ”Fredagsintervjun”:

– Om jag får ge ett råd så är det att aldrig låta Miljöpartiet styra asylpolitiken. Socialdemokraterna ska aldrig ge det inflytandet, precis som att Moderaterna aldrig ska låta sig styras av Sverigedemokraterna. Jag vill att Stefan Löfven och Ulf Kristersson, två människor som jag känner väl och har stort förtroende för, ska sätta sig ner och diskutera den här frågan och göra en gemensam, långsiktig migrationspolitik, där man inte låter de extrema partierna styra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.