Den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson sågar både Moderaterna och partiledaren fredrik Reinfeldt i sin nya bok Knapptryckarkompaniet. "Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon. Foto: STELLA PICTURES Obs: Montage
Den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson sågar både Moderaterna och partiledaren fredrik Reinfeldt i sin nya bok Knapptryckarkompaniet. "Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon. Foto: STELLA PICTURES Obs: Montage

Förra riksdagsledamoten sågar Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Den moderata partikulturen i riksdagen bygger på tystnad och lydnad.
Det hävdar den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson i sin nyutkomna bok.
- Man har inte ett dugg att säga till om, säger hon till Expressen.se.
Det händer att självständiga ledamöter möts av utskällning och ifrågasättande inför hela riksdagsgruppen. Partikulturen präglas av makt och misstänksamhet. Särskilt bråkiga ledamöter möts av öppen utskällning från partiledaren Fredrik Reinfeldt. Den bilden ger den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson i boken, enligt TT.
Boken heter Knapptryckarkompaniet och skildrar Anne-Marie Pålsson erfarenheter som riksdagsledamot under två mandatperioder. Det är en mycket pessimistisk skildring av riksdagsledamöternas roll och inflytande.
"Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon.
Men Anne-Marie Pålsson betonar att hon inte är ute efter att hänga ut Moderaterna.
– Min huvudambition med den här boken är att få fart på ett samtal om demokratin och riksdagens ställning i demokratin. Det ser ungefär likadant ut i alla partier, säger hon till Expressen.se.

Ribban sänktes

Pålsson kom in i riksdagen 2002 och upplevde redan under oppositionsåren att det var lågt i tak i partiet med begränsade möjligheter för enskilda ledamöter att komma till tals och påverka. Men det var ingenting mot hur det blev den andra mandatperioden när Fredrik Reinfeldt blev statsminister.
"Då sänktes ribban ytterligare. Frihetsgraden var noll och utrymmet för egna ställningstaganden obefintligt", skriver Pålsson enligt TT.
– Då hamnade vi i maktställning. När man sitter i opposition finns det ett visst utrymme att agera. Det handlar om att kritisera motståndaren och då kan man välja vägarna själv. Men när du sitter som underlag för regeringsmakten, har du egentligen bara en uppgift – att se till att regeringens politik drivs igenom i riksdagen, säger hon.
Anne-Marie Pålsson beskriver ett tillfälle när den moderata riksdagsgruppen försökte hävda sin mening i samband med beslutet om FRA-lagen:
Då möttes den av statsministerns ord: "Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat", hävdar Anne-Marie Pålsson att Fredrik Reinfeldt ska ha sagt.
Anne-Marie Pålsson beskriver hur Reinfeldts ord gjorde henne bedrövad. "Det jag misstänkt länge och det som många hävdat – att vi bara är ett lydigt transportkompani – fick jag nu svart på vitt på av min egen partiledare."
Hon beskriver hur den tidigare så positiva inställningen till Fredrik Reinfeldt fick sig en rejäl törn. Många i gruppen gav uttryck för sin besvikelse. "Det var som om förtrollningen hade brutits, och efter det handlade det bara om att stålsätta sig mot nya maktuttryck från partiledarens sida", skriver hon.
– Det var inte roligt. Det var något av det mest obehagliga jag varit med om, säger hon till Expressen.se.
Tycker du att det är okej att uttrycka sig på det sätt som du hävdar att Reinfeldt gjorde?
– Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att man ska välja sina ord. Det var en hätsk stämning, regeringen var ny, man var angelägen om att driva igenom detta, motståndet var hårt i riksdagsgruppen.
Har du personligen blivit utskälld av Reinfeldt?
– Vad jag själv har erfarit vill jag inte ventilera. Det tycker jag är ointressant i sammanhanget.
Anne-Marie Pålsson gick ur Moderaterna i våras, i samband med att hon återvände till sitt universitetsjobb i Lund.
– Jag tycker inte om att vara med i ett parti som inte berättar var man får sina pengar i från. Vi är extrema i Sverige genom att tillåta den här slutenheten om pengar.
Det låter som att du kände dig ganska maktlös under åren i riksdagen.
– Ja, det är klart. Man har inte ett dugg att säga till om. Den makten som riksdagen har, den har shanghajats av partieliterna.
Vad tycker du om Moderaterna i dag?
– Jag tycker att Fredrik Reinfeldt har gjort ett bra jobb som statsminister. Partiet har gjort precis det som krävs. Ska du vinna makten måste du vinna makten om mittenväljarna – det är precis vad Moderaterna har gjort.
Statsminister Fredrik Reinfeldt avböjer att kommentera kritiken från Anne-Marie Pålsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag