Förra ministern Ulf Dinkelspiel död

Ulf Dinkelspiel avled i cancer, 77 år gammal.
Foto: Suvad Mrkonjic
Ulf Dinkelspiel diagnosticerades med cancer förra året.
Foto: Martina Huber

Finansmannen och förra ministern Ulf Dinkelspiel är död.

Han avled på måndagen i cancer, 77 år gammal, uppger Dagens Nyheter. 

– Det är väldigt tråkigt. Han har gjort många goda tjänster och familjen var goda vänner, säger kung Carl Gustaf.

Ulf Dinkelspiel diagnosticerades med cancer för fyra månader sedan och på måndagsmorgonen gick han bort med närmsta familjen vid sin sida, skriver DN.

Ulf Dinkelspiel inledde sin karriär vid familjebolaget Öhman Fondkommission, där fadern var vd. Han valde sedan att söka sig utanför familjeföretaget. Han var anställd på Utrikesdepartementet från 1962 och tjänstgjorde bland annat i Tokyo, på OECD-delegationen i Paris och i Washington, D.C. 1982 blev Ulf Dinkelspiel ambassadör och han var även chefsförhandlare för EG-frågor 1988-1991.

Sitt första politiska uppdrag fick han 1979 när han rekryterades som statssekreterare i Handelsdepartementet av den moderate handelsministern Staffan Burenstam Linder. Han blev därefter utsedd till biträdande kabinettssekreterare. Ulf Dinkelspiel blev medlem i Moderaterna först i och med att han blev Europa- och utrikeshandelsminister 1991 i Carl Bildts regering.

"Sörjer djupt en vän och kollega"

När de borgerliga partierna förlorade valet 1994 återvände han dock till näringslivet. Ulf Dinkelspiel var bland annat vd för Exportrådet i åtta års tid, skriver DN.

Tidigare statsministern Carl Bildt utrycker sin sorg över hans bortgång på Twitter:

"Få diplomater i modern tid har gjort så viktiga insatser för Sverige i Europa som Ulf Dinkelspiel. Jag sörjer djupt en vän och kollega."


https://twitter.com/CBildt/status/818425130959437824

"Väldigt tråkigt"

Ulf Adelsohn kände till att Ulf DInkelspiel var sjuk.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Ulf Dinkelspiel även var en av kungafamiljens allra närmaste vänner. Kungen nåddes av dödsbudet när han kom fram till Sälen för rikskonferensen “Folk och försvar”:

– Det är väldigt tråkigt. Han har gjort många goda tjänster och familjen var goda vänner, så vi har känt honom sedan många år tillbaka, säger kungen.

Goda vänner

Hela familjen Dinkelspiel är goda vänner med kungafamiljen, särskilt kronprinsessan står sonen Peder nära. Han är gift med hennes vän sedan barndomen, Caroline Dinkelspiel.

Ulf Dinkelspiel har genom åren närvarat vid flera kungliga högtider: Kungens 70-årsdag, prins Oscars dop, prins Carl Philips och prinsessan Sofias lysningsceremoni liksom flera andra.

"Vänlig, begåvad och klok människa"

Ulf Adelsohn, befinner sig på en båtresa i Sydkinesiska havet, och hade just lämnat Vietnam när han nåddes av beskedet.

– Det är tråkigt när vännerna går bort. Jag har väntat på det. Jag kände till att han var sjuk. Vi har träffats till och från i olika sociala sammanhang, middagar och så. Senast var på Sturehof för några månader sedan. Då visste jag inte att han var sjuk, säger Ulf Adelsohn.

Han fortsätter:

– Han var en vänlig, begåvad och klok människa, en av våra främsta experter på EU-frågor. Jag beklagade tidigt att Moderaterna inte hade vett att använda honom i valrörelsen till EU-valet.

Kristdemokraternas förra ledare Göran Hägglund skriver på Twitter:

"Tråkigt besked. Ulf Dinkelspiel har gått ur tiden. Alltid positiv, pedagogisk och påläst. Minns särskilt samarbetet inför EU-medlemskapet."


https://twitter.com/goranhagglund/status/818408179373580288

"Var en av de bästa"

Gunnar Hökmark var Moderaternas partisekreterare under Ulf Dinkelspiels tid i regeringen och Hökmark skriver nu på Twitter:

“Ulf Dinkelspiel var en av de bästa på så många sätt, diplomat, förhandlare,europé, medborgare, politiker och vän, alltid lugn o klok med glädje"


https://twitter.com/ghokmark/status/818409066716397568

Även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra beklagar Ulf Dinkelspiels bortgång på Twitter:

"Mycket tråkigt att vi förlorat vännen Ulf Dinkelspiel, som säkrade snuset i storpolitiken och mycket, mycket mer".


https://twitter.com/KinbergBatra/status/818417035835080706

Nära kolleger

Anders Björck var försvarsminister i regeringen Carl Bildt (1991-94) och jobbade nära Ulf Dinkelspiel, då Europa- och utrikeshandelsminster.

– Vi träffades nästan varje dag och hade mycket med varandra att göra. Försvarsmaterielexporten låg inte under mig som många trodde, utan handelsministern. Hans stora insats som politiker var hur han ledde förhandlingarna med att få in Sverige i EU. En mycket gedigen insats.

Anders Björck fortsätter:

– Som människa var han alltid vänlig och trevlig att ha att göra med. En typisk diplomat i ordets bästa bemärkelse. Jag minns hur Ingvar Carlsson hyllade honom och sa att det var en av få glädjande saker med Bildts regering, att den gode Ulf Dinkelspiel kom med.

Anders Björck berättar att han fick veta innan jul att hans gamla regeringskollega hade blivit hastigt sjuk.

– Jag fick höra att han hade 14 dagar kvar, det blev lite längre men inte mycket, säger han.

Ulf Dinkelspiel lämnar efter sig hustrun Louise Dinkelspiel och tre barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.