Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra till sjukhus med ambulans – efter hon avgick

Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOHAN JEPPSSON

När avgångskraven haglade mot M:s förra partiledare Anna Kinberg Batra ska den riksdagsledamot som pekats ut som den "ledande kuppmakaren" ha försökt få henne att "köpa" sig stöd i kampen om att sitta kvar på partiledarposten – genom att ge honom tyngre poster inom partiet. 

Det påstår Anna Kinberg Batra i boken "Inifrån", som ges ut på fredag. 

I boken "Inifrån", som ges ut på fredag av Albert Bonnier förlag, beskriver den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra det interna spelet i jakten på att få bort henne från partiledarposten, vilket hon slutligen tvingades göra efter att allt fler inom partiet riktat avgångskrav mot henne.

Expressen har tidigare kunnat berätta att M-profiler som Niklas Wykman, Irene Svenonius, Per Granfalk och Leif Gripestam pekas ut som drivande för att få bort partiledaren. 

Niklas Wykman Foto: Pressbild

Nu berättar Anna Kinberg Batra om hur hon erbjöds att "köpa" sig till stöd från den som pekats ut som den "ledande kuppmakaren" mot henne, M-riksdagsledamoten Niklas Wykman. Detta ska, enligt Anna Kinberg Batras bok, ha skett i samband med att avgångskraven mot henne börjat komma. 

I boken, som kommer ut i morgon, skriver hon att han ska ha ringt henne en lördagsmorgon och sagt att han kan "hjälpa henne" om hon "hjälper honom". Hjälpen från hans sida skulle då bestå av hans, och kanske även hans "vapendragares" stöd, uppger hon. I gengäld ville han ha en högre position inom partiet, enligt Kinberg Batra. Hon jämför "erbjudandet" med vår tids ryska utrikespolitik och skriver att hon inte tog det av flera skäl: bland annat för att hon skulle tappa sin heder – och för att hon inte gillar hot. 

Anna Kinberg Batras bok "Inifrån" ges ut på fredag på Albert Bonnier förlag.

Hon skriver att hon bad honom att prata med gruppledaren i stället, som är den som vanligen har hand om frågor som dessa. I boken skriver hon också att hon var medveten om att det fanns grupperingar inom partiet som ägnade betydande kraft åt att spela om makt och att lojalitet kunde köpas och säljas. 

Expressen har sökt Niklas Wykman, som säger att han inte läst boken och därmed inte vill kommentera Anna Kinberg Batras uppgifter om att han ska ha försökt sälja sitt stöd till henne mot en högre post inom partiet. 

I boken skriver Anna Kinberg Batra också om tiden efter att hon avgått som partiledare för Moderaterna. Hon beskriver en resa till Gran Canaria under höstlovet med familjen. Kinberg Batra var trött " efter de senaste veckornas känslomässiga torktumlare", och skriver att hon behövde återhämtning. 

Hon bjöds senare till London av ett konsultföretag som ville diskutera ett tänkbart samarbete. På resan hem kände hon sig ovanligt trött. 

Och dagen efter vaknade hon med smärtor. 

"Morgonen efter vaknade jag tidigt utan larm, men med ont i bröstet och ryggen och en skärande smärta när jag andades. Jag försökte somna om men blev inte av med smärtan, däremot blev jag orolig och väckte David. Kort därefter kom en ambulans och hämtade mig", skriver Kinberg Batra i boken. 

I ambulansen på väg till sjukhus fick Kinberg Batra frågor om sjukvårdspolitiken. Hon skriver i boken om sin förvåning, och att hon inte svarade – smärtan i ryggen var för stor. 

På sjukhuset kunde man konstatera att hon drabbats av en stressreaktion. 

"Eftersom jag varit inlagd för blodpropp tidigare misstänkte de propp i lungan, men kunde så småningom utesluta det. Det verkade 'bara' vara en stressreaktion, sådana kan dröja flera månader innan de visar sig. Jag lovade läkaren och mig själv att fortsätta att ta det lugnt ett tag till", skriver Kinberg Batra. 

Blev avrådd att stanna kvar på valvakan

Anna Kinberg Batra beskriver också i boken den dystra stämning som rådde under Moderaternas valvaka 2014 – när alliansen förlorade regeringsmakten och Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång. Hon skriver att hon hade lust att hitta sina vänner, ta ett glas rödvin och skvallra innan hon lämnade valvakan. Men hon blev avrådd, av den avgående finansministern Anders Borg. I boken skriver hon att han sa att hon ”var en av dem det kommer talas om”.

När Fredrik Reinfeldt gick upp på scenen och meddelade sin avgång vändes strålkastarna mot några personer i rummet – en av dem var Anna Kinberg Batra. I boken skriver hon om hur hon funderade på hur hon så diskret som möjligt kunde ta sig därifrån.

Alliansens partiledare under Anna Kinberg Batras tid. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansledarna diskuterade att splittras 

I boken skriver hon också om ett möte som alliansledarna ska ha haft hösten 2016, vilket var tio år efter att de vann valet. De ska ha "vridit och vänt" på regeringsfrågan och haft som knäckfråga att avgöra om alliansen skulle göra slut med varandra eller fortsätta vidare tillsammans – och i så fall hur. De ska ha pratat om utfallet i nästa val, alltså det val som hölls nu i höstas, och vad de skulle göra om alliansen inte blev störst. De konstaterade att S garanterat inte skulle vilja stödja alliansen, men slog också fast att det – om de gick ut och sökte stöd hos S – i så fall skulle innebära att S skulle behöva förklara det för väljarna. Dessutom skulle Löfven behöva komma med en egen lösning på en regering som får tillräckligt med stöd i riksdagen. På så sätt skulle Löfven, till skillnad från alliansen, inte skulle slippa undan regeringsfrågan.

Alliansen stod på många plan inför stora svårigheter att enas vid denna tid, uppger hon i boken som ges ut av Albert Bonnier förlag. C-ledaren Annie Lööf uppges ha prioriterat att hålla ihop alliansen – men inte Jan Björklund och Ebba Busch Thor, som hon vid en liknelse med ett familjehem beskriver skulle ha "gått in i varsitt rum och smällt igen dörren om sig utan att vilja komma ut".