Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förra FN-chefen vill förbjuda kött på restauranger

FN:s före detta klimatchef föreslår köttförbud på restauranger. Foto: CHRISTOPHE ENA / AP
– Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, säger hon. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Christiana Figueres, FN:s före detta klimatchef, har ett förslag i jakten på hållbar mat:

Inget kött på restauranger.

– Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, säger hon, skriver SVT Nyheter.

Det var under en paneldebatt om framtidens matförsörjning på teknikkonferensen Websummit i Lissabon som förslaget lades fram.

Med anledning av den ökande befolkningen på jorden – antalet människor spås öka från 7,5 miljarder till 10 miljarder 2050 – krävs radikala förändringar, menar FN:s före detta klimatchefen.

– Jag gillar att tänka utanför boxen, säger Christiana Figueres under paneldebatten.

”Här inne äter vi inte kött”

En av de största klimatbovarna är köttindustrin, understryker hon och förespråkar ett köttförbud på restauranger i ett förslag som hon lägger fram under debatten.

– Hur skulle det vara om restauranger om 10-15 år skulle börja behandla köttätare på samma sätt som rökare behandlas? Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, här inne äter vi inte kött.

Figueres hänvisar till det faktum att 80 procent av den totala ytan på jorden som används till matproduktion går till köttproduktionen – där uppfödning och odling av foder ingår, skriver SVT Nyheter.

Bara 20 procent av ytan går till växtbaserad mat.

”En tredjedel av världens mat slängs”

Under paneldebatten lyfter också Robert Opp – från organisationen World Food Program – fram matsvinnet som ett av de största problemen, skriver sajten.

– En tredjedel av världens mat slängs, det gäller både i välbärgade och i tredje världen-länder. Det är ett otroligt slöseri med mat. Konsumenternas beteende måste förändras, säger han.