Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förra Fi-partiledaren åtalas för misshandel

Fi:s förra partiledare Victoria Kawesa åtalas för misshandel. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Fi:s förra partiledare Victoria Kawesa åtalas för misshandel. 

Enligt stämningsansökan ska hon ha slagit en man vid spärren på en tunnelbanestation. 

– Hon förnekar brott på grunden av att hon först har blivit utsatt för ett brott inledningsvis, säger Daniel Svensson, Kawesas advokat. 

Händelsen ska ha inträffat på en tunnelbanestation i Stockholm i januari i år. Enligt stämningsansökan ska Victoria Kawesa, tidigare partiledare för Feministiskt Initiativ, ha slagit en man i ansiktet och sparkat honom. 

Victoria Kawesa åtalas för misshandel och målsäganden kräver ett skadestånd på 7 400 kronor. Victoria Kawesa förnekar brott. 

I förhör uppger Victoria Kawesa att hon haft bråttom till tunnelbanan och försökt gå igenom spärrarna bakom en man, utan att ta fram sitt pendelkort. Mannen ska då ha sagt till henne och tumult uppstod.

Victoria Kawesa valdes till partiledare för Fi jämte Gudrun Schyman i mars 2017. I september samma år meddelade hon sin avgång. 

Victoria Kawesa hävdar att mannen både knuffat henne och uttryckt sig rasistiskt i samband med händelsen.Foto: Polisen.

Victoria Kawesa förnekar brott

Åklagaren anser att Victoria Kawesa med uppsåt ska ha sparkat och slagit mannen, som fick en lindrigare skada i ansiktet.

– Hon sparkar mot mina ben och mot min väska som jag har en Ipad i, hon slår mig mot mitt ansikte och får av mig glasögonen vid två gånger, säger mannen i förhör. 

Men Victoria Kawesa förnekar alltså brott, och menar att hon var den som först utsattes. 

– Hon har varit utsatt för ett brott inledningsvis. Hon har därför fredat sig själv mot en hotfull situation, som hon ser på saken, säger hennes försvarare Daniel Svensson.

 

LÄS MER: Förra Fi-ledaren döms för upphovsrättsbrott 

 

”Full av rädsla”

I förhör uppger Victoria Kawesa att mannen har sagt rasistiska saker åt henne, samt att han först knuffade henne. 

– När jag går fram till honom är jag så full av rädsla, den tar över och jag vet inte vad jag håller på med, säger Victoria Kawesa i förhöret.

Victoria Kawesa förnekar brott.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Daniel Svensson säger att Victoria Kawesa först blev utsatt för ett angrepp som skulle kunna klassificeras på olika sätt. 

– Hon blev upptryckt mot spärren, det är vad jag påstår är det första fysiska momentet, säger Daniel Svensson.

 

LÄS MER: Victoria Kawesa uppmanar till bojkott 

 

Victoria Kawesa har dömts för upphovsrättsbrott

Victoria Kawesa har upprättat en motanmälan mot mannen, som först lades ned men sedan återupptogs. Men enligt Daniel Svensson har inte försvaret meddelat om hur ärendet går.

– Jag skulle tro att den är nedlagd. Det hindrar visserligen inte att tingsrätten ändå kommer fram till en slutsats där Victoria har ett befogat intresse av att värja sin integritet. 

I december 2017 dömdes Victoria Kawesa för upphovsrättsbrott efter att ha kopierat en annan doktorands verk under en föreläsning.

Expressen har sökt Victoria Kawesa.