Victoria Kawesa valdes till partiledare för Feministiskt initiativ jämte Gudrun Schyman i mars men valde i september att avgå.
Hon dömdes på fredagen i Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt för brott mot upphovsrättslagen.
– Jag har läst domslutet och kan konstatera att tingsrätten dömer henne för oaktsamhet, inte för uppsåtligt brott. Man kan ju ha sina egna uppfattningar kring det där men jag ska överlägga med Victoria hur vi gör med anledningen av domslutet, säger hennes advokat Daniel Svensson apropå möjligheten att överklaga.
Kawesa polisanmäldes
Det var under en föreläsning på en genuskonferens vid Linköpings universitet den 24 november i fjol som Victoria Kawesa, då doktorand, utan tillåtelse och utan källhänvisning använde ett 20-tal formuleringar från Therese Svensson, doktorand vid Göteborgs universitet.
Svensson var på konferensen och upptäckte att Kawesa utan tillåtelse och utan att ange henne som källa använt sig av hennes material i en powerpoint-presentation och gjorde en polisanmälan.
Kawesa nekade till plagiatanklagelserna och kommenterade i en debattartikel händelsen:
”Jag är den första att säga att det är oacceptabelt, men det var ett misstag och inget avsiktligt utelämnande av källa. Det hela var oprofessionellt av mig och slarvigt”.
Kawesa döms till böter
Kawesa döms nu till 15 000 kronor i böter och ska även betala 6 000 kronor i skadestånd till Therese Svensson som ersättning för utnyttjandet av verket samt den skada som plagiatet medfört. Enligt domstolen finns det inget som tyder på att Kawesa agerat med uppsåt, även om det varit grovt oaktsamt.
Den som har skapat ett litterärt verk har enligt upphovsrättslagen upphovsrätt till verket. För att en text ska betraktas som ett litterärt verk och ha upphovsrättsligt skydd krävs att den är originell på så sätt att den är upphovsmannens egen intellektuella skapelse.
Ur tingsrättens dom
"Therese Svensson har enligt domstolen satt sin personliga prägel på texterna i sin uppsats genom analytiska och reflekterande formuleringar. Uppsatsen som helhet är alltså ett uttryck för Therese Svenssons egen intellektuella skapelse och har därmed upphovsrättsligt skydd som ett litterärt verk. Även de i målet aktuella utdragen ur uppsatsen innehåller enligt domstolen analytiska och reflekterande element som bidrar till originaliteten av verket på ett sätt som medför att även utdragen omfattas av upphovsrättsligt skydd".
"Therese Svenssons har alltså en ensamrätt som – med vissa undantag som saknar betydelse i detta fall – innebär att ingen annan får framställa exemplar av dessa texter eller tillgängliggöra dem för allmänheten utan Therese Svenssons samtycke."
"I den mån en exemplarframställning eller ett tillgängliggörande sker, finns dessutom en skyldighet att ange Therese Svensson som upphovsman."
"Sammantaget medför detta att Viktoria Kawesa i objektiv mening har begått intrång i Therese Svenssons upphovsrätt genom att olovligen framställa ett exemplar av delar av Therese Svenssons uppsats och genom att olovligen framföra delar av uppsatsen offentligt, i enlighet med vad åklagaren påstått. Av utredningen framgår vidare att Victoria Kawesa varken vid exemplarfram-ställningen eller vid det offentliga framgörandet har angivit Therese Svensson som upphovsman, trots att det är god sed att göra detta. Victoria Kawesa har därigenom i objektiv mening även begått intrång i Therese Svenssons ideella rätt till verket."
Källa: Stockholms tingsrätt