Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förödande vittnesmålet mot Chauvins försvar

Rättegången mot Derek Chauvin fortsätter – misstänks för George Floyds död.
Åklagarens expertvittne Dr Martin Tobin lämnade ett vittnesmål som blir besvärligt för den åtalade ex-polisen Derek Chauvin.
Foto: AP / TT
Den åtalade ex-polisen Derek Chauvin.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
George Floyd dog under polisingripandet.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Åklagarnas expertvittne i målet om George Floyd lämnade ett förödande vittnesmål för den åtalade ex-polisen Derek Chuvin.

Polismannen la halva sin kroppsvikt på Floyds nacke.

– Det blir som att andas genom ett sugrör. Men värre än det, sa experten i rätten. 

Derek Chauvin är åtalad för dråp efter polisingripandet då George Floyd dog i maj förra året. Rättegången fortsatte under torsdagen med vittnesmål av flera experter, däribland lung- och andningsspecialisten Dr Martin Tobin.

I sitt vittnesmål slog Tobin fast att försvarets teori, att Floyd dött av droger – hans blod innehöll såväl fentanyl som metamfetamin – och tidigare hjärtproblem är uteslutet. Opiaten fentanyl orsakar uppåt 40 % minskning av andningen, men Floyd andades helt normalt innan han helt slutade andas, och hjärtproblem orsakar snarare ökad andningsfrekvens.

– En frisk person som utsattes för det som Floyd utsattes för skulle ha dött, sa Tobin i sitt vittnesmål. 

Fick inget syre

Han beskrev vidare hur Chauvins knän mot Floyds nacke på ett effektivt sätt såg till att Floyd inte fick något syre och därmed drabbades av hjärnskador ”inom några minuter”, vilket i förlängningen gjorde att hjärtat stannade. 

– Ena sekunden är han vid liv, andra är han inte vid liv längre. Det är just där livet lämnar hans kropp, sa Tobin samtidigt som bilderna från händelsen spelades upp i rätten.

Tobin beräknade också att Chauvin som mest, när han var i vertikal position med fötterna i luften la omkring halva sin kroppsvikt, nära 50 kilo, på Floyds nacke. 

– Det blir som att andas genom ett sugrör. Men värre än det, sa Martin Tobin.

Fortsatte efter att Floyd var död

Enligt Tobin verkar Floyd ha fått tillräckligt med syre för att överleva i fem minuter, vad som hände därefter är enligt honom oväsentligt för utgången. Han menar också att det är tydligt att den omilda behandlingen fortsatte sedan Floyd hade slutat andas.

– Fasthållandet fortsatte efter att han slutat försöka andas... Knät är kvar vid nacken i tre minuter och 27 sekunder efter hans sista andetag. Efter att pulsen är borta är knät kvar i två minuter och 44 sekunder, sa Tobin.

Chauvins försvarare har visat bilder där det ser ut som om polismannens knä snarare är på skuldrorna, men nästan alla dessa bilder är tagna i slutet av det omkring nio minuter långa händelseförloppet. 

Försvaret om metoden mot George Floyd

Försvaret vill få knägrepp ”godkänt” i George Floyd-rättegången

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.