En av Sveriges främsta formgivare har gått ur tiden. Foto: Pressens Bild / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD
En av Sveriges främsta formgivare har gått ur tiden. Foto: Pressens Bild / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD

Formgivaren Marianne
Westman död

Publicerad

En av Sveriges främsta formgivare har gått ur tiden.

I söndags somnade Marianne Westman in, 88 år gammal.

Under en lång karriär skapade hon bland annat Rörstrandsklassiker som Mon Amie, Picknick och Pomona.

Marianne Westman är en av Sveriges främsta formgivare. Via husporslinsmodeller på Rörstrand har hon tagit sig in i många svenskars hem.

Söndagen den 15 januari avled Marianne Westman efter en längre tids sjukdom. Hon blev 88 år gammal, vilket Dalademokraten först rapporterade om.

Dödsfallet bekräftas av systern Inga-Lill Westman.

– Tack för att du var min storasyster och ställt upp för mig, och för allt du har lärt mig. Hon var min mentor och var alltid varit väldigt noggrann med det, berättar systern.

Systern: "Fantastisk framgång"

– Hon har haft en fantastisk framgång, både på Rörstrand och nu på Iittala och Almedahls. Det är en stor produktion hon har stått för.

Det är framför allt modellerna på Rörstrand som gjorde Marianne Westman känd hos svenska folket, bland annat genom modeller som Picknick, Red Top och Pomona.

Men kändast av alla var blåblommiga Mon Amie. I dag finns flera av hennes kreationer utställda på Rörstrands museum och på sin sajt beskriver företaget formgivaren:

Med en blomidé började 22-åriga Marianne Westman motvilligt som formgivare på Rörstrand. Egentligen hade hon drömt om en egen keramikverkstad i Hosjö utanför hemstaden Falun. Blomman, som blev Mon Amie, hennes debut- och mästerverk, träffade helt rätt i 1950-talets längtan efter något nytt och ljusare. Ofta såg hon saker före alla andra och uppfann nya tillverkningsmetoder. Tack vare den egna och lekfulla stil som präglade hennes hushållsprylar under 50- och 60-talen har hon för alltid skrivit in sig den svenska designhistorien.

Gick över till textil

Åren på Rörstrand följdes av jobb i både Glasriket och i Tyskland. Under de sista åren levde Marianne Westman som pensionär i sitt hus i Falun, men det hindrade henne inte från att fortsätta jobba - framför allt inom textilspåret.

– Hon har frilansat och ställt upp mönster som sedan blivit textil. Jag är textilare jag och har tryckeri här i Falun och har haft hennes mönster hos mig, säger Inga-Lill Westman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag