Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Formgivaren Marianne
Westman död

En av Sveriges främsta formgivare har gått ur tiden.Foto: Pressens Bild / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD

En av Sveriges främsta formgivare har gått ur tiden.

I söndags somnade Marianne Westman in, 88 år gammal.

Under en lång karriär skapade hon bland annat Rörstrandsklassiker som Mon Amie, Picknick och Pomona.

Marianne Westman är en av Sveriges främsta formgivare. Via husporslinsmodeller på Rörstrand har hon tagit sig in i många svenskars hem.

Söndagen den 15 januari avled Marianne Westman efter en längre tids sjukdom. Hon blev 88 år gammal, vilket Dalademokraten först rapporterade om.

Dödsfallet bekräftas av systern Inga-Lill Westman.

– Tack för att du var min storasyster och ställt upp för mig, och för allt du har lärt mig. Hon var min mentor och var alltid varit väldigt noggrann med det, berättar systern.

Systern: "Fantastisk framgång"

– Hon har haft en fantastisk framgång, både på Rörstrand och nu på Iittala och Almedahls. Det är en stor produktion hon har stått för.

Det är framför allt modellerna på Rörstrand som gjorde Marianne Westman känd hos svenska folket, bland annat genom modeller som Picknick, Red Top och Pomona.

Men kändast av alla var blåblommiga Mon Amie. I dag finns flera av hennes kreationer utställda på Rörstrands museum och på sin sajt beskriver företaget formgivaren:

Med en blomidé började 22-åriga Marianne Westman motvilligt som formgivare på Rörstrand. Egentligen hade hon drömt om en egen keramikverkstad i Hosjö utanför hemstaden Falun. Blomman, som blev Mon Amie, hennes debut- och mästerverk, träffade helt rätt i 1950-talets längtan efter något nytt och ljusare. Ofta såg hon saker före alla andra och uppfann nya tillverkningsmetoder. Tack vare den egna och lekfulla stil som präglade hennes hushållsprylar under 50- och 60-talen har hon för alltid skrivit in sig den svenska designhistorien.

Gick över till textil

Åren på Rörstrand följdes av jobb i både Glasriket och i Tyskland. Under de sista åren levde Marianne Westman som pensionär i sitt hus i Falun, men det hindrade henne inte från att fortsätta jobba - framför allt inom textilspåret.

– Hon har frilansat och ställt upp mönster som sedan blivit textil. Jag är textilare jag och har tryckeri här i Falun och har haft hennes mönster hos mig, säger Inga-Lill Westman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.