Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Formel 1-fan misstogs för maffiaboss: Greps av polis

Ett arkivfoto på den italienska maffiabossen Matteo Messina Denaro, som varit på rymmen sedan 1998.
Foto: TT NYHETSBYR¿N
Ett foto på Matteo Messina Denaro som har digitalt åldrats för att visa hur han skulle kunna se ut i närtid.
Foto: Alessandro Fucarini / TT NYHETSBYR¿N

En brittisk turist på besök i Nederländerna misstogs för att vara en ökänd siciliansk maffiaboss, och greps av polis. 

Mannen, från Liverpool, övermannades av tungt beväpnad polis när han satt och åt på en restaurang staden Haag, skriver The Guardian

– Det var en mardröm och kunde ha hänt mig eller dig – den här gången hände det honom, säger mannens advokat till tidningen.

Det var i onsdags som den 54-åriga brittiska medborgaren greps under tumultartade former på en restaurang i centrala Hauge, Nederländerna. 

Han hade blivit utpekad av Italiensk polis, misstagen för att vara den ökända maffiabossen Matteo Messina Denaro – som varit på flykt sedan 1993. 

Tungt beväpnad polis stormade in på restaurangen där mannen åt och satte honom i handbojor. Därefter drog de ner hans luvtröja över huvudet och släpade ut honom inför ett dussintal skrämda middagsgäster, skriver The Guardian.

– När de berättade för mig att han hade gripits, misstagen för Matteo Messina Denara, trodde jag att de skojade. Min klient är född och uppvuxen i England och har en stark Liverpool-accent, säger 54-åringens advokat, Leon van Kleef till tidningen.

– Det var uppenbart från början att det var ett missförstånd, säger han.

”Kunde inte sluta skratta”

Gripandet hade beslutats av nederländska åklagare efter en begäran av Italienska myndigheter.

– När min klients fru, som från början var orolig, insåg att det var ett missförstånd... kunde hon inte sluta skratta, säger Leon van Kleef vidare.

Enligt advokaten var den brittiska mannen ett stort fan av formel 1 och hade rest till Nederländerna för att besöka den holländska grand prix som gick av stapeln förra helgen. Han hade därefter stannat kvar i Haag i några dagar och befann sig minst sagt på fel ställe vid fel tidpunkt. 

Den 54-årige mannen fick stanna kvar i fängelset tills förra söndagen. Samtidigt befinner sig Matteo Messina Denaro, som ska ha sagt: ”Jag fyllde en hel kyrkogård helt själv”, fortsatt på fri fot. 

Tullens jättebeslag inuti falska bänkskivor – värt 120 miljoner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.