Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Förmågan öppen
och transparent"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ulf Palm / Scanpix

Åklagare Tomas Lindstrand ska utreda om ÖB har begått ett brott när han uttalade sig om Sveriges försvarsförmåga.

Men enligt försvarsdebattören och tidigare försvarspolitikern Annika Nordgren Christensen, MP, kryllar det av betydligt mer känsliga uppgifter på internet.

– På det stora hela är den svenska förmågan mycket öppen och transparent om man bara har tålamod och kunskap nog att lägga ihop pusslet, säger hon till Expressen.se.

Överbefälhavare Sverker Göranson sa i en intervju med  Svenska Dagbladet  under nyårshelgen att Sverige "kan försvara sig mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand", och fick hård kritik.

"I ett spel"

Åklagare Tomas Lindstrand säger till Dagens Nyheter att det kan röra sig att ÖB har avslöjat en försvarshemlighet. Men enligt > Annika Nordgren Christensen

– Sverker Göransons uttalande bygger på hur den svenska försvarsmakten stod sig i ett spel, förutsatt att vi har en viss försvarsorganisation på plats 2019 och får en del budgetförstärkningar. Det handlade inte om den operativa kapacitet som finns i dag, säger hon.

"Mycket initierade"

Nordgren Christensen anser att Lindstrand borde vara betydligt mer bekymrad för att försvarsbloggar nu fylls av initierade kommentarer om svensk försvarsförmåga, med uppgifter som är betydligt känsligare än de som ÖB redogjort för. Hon påpekar också att före detta generaler och Riksrevisionen vädrat känsliga saker om Sveriges incidentberedskap, precis vad vi kan i det här ögonblicket.

– Om åklagaren är bekymrad över att detaljerad information om den svenska försvarsförmågan kommer ut från ÖB:s mun, så finns det en hel del offentligt tryckt och långa kommentarstrådar i försvarsbloggar där man kan få fram mycket mer intressanta uppgifter. Jag tycker att det är bra, jag ser ingen fara med det, säger Annika Nordgren Christensen.

Hon nämner bloggar där svenskt försvar - och säkerhetspolitik diskuteras flitigt.

– Det är ofta personer som har varit eller är i verksamheten. De är mycket initierade. De har mycket bra koll på vad som är sekretessbelagt. På det stora hela är den svenska förmågan mycket öppen och transparent om man bara har tålamod och kunskap nog att lägga ihop pusslet och därigenom blir åklagarens funderingar över just ÖB:s uttalande så märkliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.