Förmågan att bedriva ubåtsjakt sämre i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En helikopter syntes på lördagsförmiddagen hovra över vattnet i samband med sökandet, men Sveriges förmåga att bedriva ubåtsjakt är i dag lägre än på 80-talet. En av anledningarna är just att försvaret saknar helikoptrar med utbåtsjaktförmåga.
Foto: Olle Sporrong

Sveriges förmåga att bedriva ubåtsjakt är i dag lägre än på 80-talet.

En av anledningarna är att Sveriges saknar helikoptrar med ubåtsjaktförmåga – och väntas få det först år 2018, enligt Carl Bergqvist, major vid Flygvapnet.

"Att genomföra ubåtsjakt utan helikopter har av många marinofficerare beskrivits som oerhört svårt", skriver han i Expressen.

För sex år sedan – år 2008 – avvecklades de sista helikoptrarna med ubåtsjaktförmåga i Sverige. Det skriver Carl Bergqvist, major vid Flygvapnet, i en krönika i Expressen.

Samtidigt väntas ersättaren Helikopter 14, eller NH90 (Nato Helicopter for the 90´s) som den också heter, få ubåtsjaktförmåga först år 2018.

Detta, tillsammans med att antalet fartyg som kan bedriva ubåtsjak radikalt har minskat, är en av anledningarna till att förmågan att bedriva ubåtsjakt i dag är betydligt svårare än på 80-talet, enligt Carl Bergqvist.

Leveransen av Helikopter 14 är försenad

"Att genomföra ubåtsjakt utan helikopter har av många marinofficerare beskrivits som oerhört svårt. En ubåt kan hela tiden följa ubåtsjaktfartygen och vidta åtgärder för att minska upptäcktsrisken. Helikoptern är däremot mycket svårare för ubåten att följa och blir därför en överraskning när den sänker ned sin sonar. På så sätt kan helikoptrar både upptäcka ubåtar samtidigt som de även kan leda in ytfartyg mot ubåten. Tyvärr får vi nu i Sverige vänta minst fyra år till innan det kan jagas ubåt med helikopter", skriver Carl Bergqvist i dagens Expressen.

Leveransen av Helikopter 14 är försenad på grund av att den har utvecklats i samarbete med flera tillverkare och länder, enligt Svenska Dagbladet. 

Helikopter 14 är en militär transporthelikopter och världens första serieproducerade helikopter med ett elektroniskt styrsystem samt fullständigt kompositskrov. Sverige har beställt 18 helikoptrar, fem av dem kan utrustas med sonarutrustning för att användas vid ubåtsjakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.