Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Förlorar hoppet igen – tillbaka i ovissheten”

Israel stänger gränserna för utländska medborgare som en åtgärd för att stoppa nya virusvarianten omikron att ta sig in.
Israel stänger Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv för utländska medborgare på grund av omikron-risken.
Foto: ARIEL SCHALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
Den israeliska Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv stängs för utlänningar på grund av omikron-risken.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK /
Boaz Lev, ansvarig för covidstrategin på Israels hälsovårdsdepartement, säger att omikron redan finns i landet.
Foto: PRIVAT
Madeleine Byk, svensk turistguide i Israel, drabbas hårt av att gränserna stängs för utlänningar.
Foto: PRIVAT
Sarah Mann i Tel Aviv: ”Vi är tillbaka på ruta ett.”
Foto: ARNE LAPIDUS
Israels premiärminister Naftali Bennett meddelar att gränserna stängs för utlänningar.
Foto: RONEN ZVULUN / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

TEL AVIV. Israel stänger som första land sina gränser för utlänningar.

Det är en dramatisk åtgärd sedan första fallet av omikron upptäckts i landet – och ett svårt slag för turistindustrin som just kommit i gång efter långt tids nedstängning.

– Nu förlorar jag hoppet igen och är tillbaka i ovissheten, säger Madeleine Byk, svensk turistguide i Israel. 

Israels regering beslutade på måndagen att stänga landet för utlänningar och att skärpa karantänsbestämmelserna för egna medborgare som återvänder från utlandet. Samtidigt tillåter man säkerhetstjänsten Shabak (Shin Bet) att mobilspåra misstänkta smittbärare, en kontroversiell åtgärd som annars används i kampen mot terrorister.

Detta sedan man upptäckt ett bekräftat fall av den nya covidvarianten omikron och tolv misstänkta fall. Myndigheterna letar nu efter 14 personer som reste med samma buss – från Tel Aviv till Eilat – som det bekräftade fallet, en kvinna från Malawi i södra Afrika.

”Omikron är redan här”

– Omikron är redan här, men det är mycket svårt att säga hur farlig och smittsam varianten är. Vi har ändrat pcr-testen så att de kan identifiera den nya varianten. Och vi tror att vaccinerade är mera skyddade, men vi vet inte än, säger Boaz Lev, ansvarig för covidstrategin på Israels hälsovårdsdepartement.

– Vi har fattat våra beslut på skakig grund. Försiktighetsåtgärderna är kanske mer än vad behövs. Om tre veckor kan jag säga om det var rätt eller inte, säger han.

Boaz Lev, som är ansvarig för epidemi- och vaccinfrågor och tidigare var statssekreterare på hälsovårdsdepartementet, understryker att allt kring den nya varianten är osäkert och att man hittills är beroende av information från Sydafrika. För många israeler känns det som att de nu är tillbaka på ruta ett – trots att så många är fullvaccinerade – alltså som i pandemins början när landet stängde ned ekonomin och stängde gränserna.

Lev säger dock att man inte är på ruta ett eftersom Israel nu har mycket bättre beredskap att hantera pandemin. Samt han i linje med den stora ovissheten inför omikron inte vet på vilken ruta man befinner sig.

Turistbranschen drabbas hårt

Men israeler i turistbranschen ser mycket negativt på beslutet att stänga gränserna. Det får svåra konsekvenser för den hårt prövade näringen. Så sent som den 1 november öppnade man för turister på nytt efter det att gränserna praktiskt taget varit stängda sedan pandemins början – och nu blir det stopp igen. ­

Reseföretagen rapporterar många avbokningar. Inte bara av utländska turister utan också av israeler. Bokningarna av resor till Europa har minskat med 30 procent, enligt medieuppgifter.

– Att stänga landet är en tragedi för alla som har med turism att göra. Nu är vi tillbaka på ruta ett igen efter att bara haft öppet några veckor. Vi är helt demoraliserade, säger Sarah Mann, redaktör som bland annat har ett stort turismföretag som kund.

– Själv skulle jag haft gäster från Schweiz i morgon, men de kan inte komma nu. Och min pappa i London ska opereras nästa vecka. Nu kan jag troligen inte resa, säger hon.

”Förlorar hoppet igen”

Också Madeleine Byk, svensk turistguide som har många skandinaviska grupper, drabbas hårt av de nya åtgärderna. Hon berättar att hon inte hade något jobb på ett och ett halvt år förrän den här månaden – och att hoppet nu har släckts igen.

– Vi blev glada och fick hoppet tillbaka när de öppnade landet för turister. Det tog lång tid och sköts upp hela tiden. Nu förlorar jag hoppet igen och är tillbaka i ovissheten, säger hon och fortsätter:

– Jag hade sista jobbet den 7 mars förra året och fick inte en ny turistgrupp förrän den 21 november i år. Det var en stor grupp med mer än 100 personer från Norge. Beslutet att stänga gränserna är en hård smäll.

Regeringens beslut att stänga gränserna träder i kraft vid midnatt natten till tisdagen. Det ska i första hand gälla i två veckor. Samtidigt blir israeler tvungna att sitta i karantän hemma i minst tre dagar även om de är fullvaccinerade.

Säkerhetstjänsten spårar

Åtgärden att låta säkerhetstjänsten mobilspåra misstänkta smittbärare och personer de varit i kontakt med får stark kritik av integritetsskäl – och kritiserades även när den använts tidigare under pandemin. Flera ministrar röstade mot beslutet, bland dem justitieminister Gideon Sa’ar.

Under hela pandemin har Israel legat långt framme i kampen mot covid. Landet var först i världen med framgångsrik massvaccinering och också först med i stor skala ge en tredje vaccinspruta. Liksom med att börja vaccinera barn över fem år, något som startade tidigare den här veckan.

Nära 60 procent av de 9,4 miljoner medborgarna är fullvaccinerade, vilket innebär att de antingen fått en tredje spruta eller att det inte har gått mer än fem månader sedan andra dosen.

Israel har haft 1,3 miljoner bekräftade fall av covid och drygt 8 000 döda sedan pandemin startade.


Omikron sprids över världen: ”Kan finnas fall i Sverige redan”  

Från Sydafrika till Danmark - land efter land drabbas nu av den nya varianten av coronaviruset.
Arne Lapidus i Tel Aviv.
Foto: PRIVAT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.