Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forland överraskad av höga svenska dödstalen

Norges strategi en ”tysk strategi”, säger norska smittskyddsdirektören.
Forland säger också att han fått hatiska mejl från svenskar, och att han upplevde att det var väldigt lite riktig kritik mot de svenska myndigheterna förra våren.
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Norska smittskyddsdirektören Frode Forland säger att han är ”överraskad” över Sveriges höga dödstal – och att den norska strategin hittills varit mer framgångsrik.

Han är fortsatt skeptisk till Johan Gieseckes tvärsäkra uttalanden i början av pandemin.

– I nuläget har det visat sig att det varit effektivt att slå ned hårt i den första fasen, vad gäller både att hålla smittan och dödstalen nere, säger Forland i en stor intervju med Dagbladet. 

I Sverige har 13 146 personer avlidit med bekräftad covid-19. I Norge finns 639 sådana dödsfall.

Norska smittskyddsdirektören Frode Forland tycker att det är en ”överraskande stor skillnad”, och att Norges åtgärder varit ”förvånansvärt effektiva” jämfört med Sveriges.

– När man ser på antalet döda i Norge och Sverige, så är det uppenbart att den norska strategin har varit väldigt mycket mer framgångsrik för att uppnå målet om att hålla nere dödstalen, säger han till Dagbladet.

Svaret till Giesecke

Han tror att en stor del av Sveriges läge handlar om att smittan var så stor i början, och jämför med länder som Italien och Spanien. Smittan hann aldrig riktigt stoppas – innan den blossade upp igen, menar Forland.

Skillnaden mellan grannländernas strategier är och har varit en het fråga.

Johan Giesecke har sagt om den svenska vägen att ”alla andra gör fel”, vilket skapade stora rubriker i Norge. 

Giesecke har senare menat att det är ett oförutsägbart virus. Forland, som haft Giesecke som chef i Sverige, har sagt att han borde varit mer ödmjuk.

– Jag upplevde att det sades en del saker i intervjun med Giesecke som han saknade grund för. Därför sa jag bara att han inte kunde vara säker, och att det var läge för mer försiktiga uttalanden.

Forland säger också att han fått ett samtal från franske presidenten Macrons rådgivare, om hur de lyckats hålla nere smittan.

– Han ringde och sa: ”Vi är väldigt avundsjuka på vad ni har uppnått i de skandinaviska länderna – förutom i Sverige”.


Se också:

12-åriga Linus blev hemskickad från sin skola, British International School of Stockholm för att han ville ha munskydd på sig i klassrummet.
”Jag tror Sverige är på rätt väg” • Frode Forland svarade på tittarnas frågor


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.