Förlamade Liam måste bevisa att han inte kan jobba

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Liam Barker kan bara kommunicera genom att blinka. Ändå kallades han till ett möte där det skulle utredas om han hade rätt till sjukpension.
Foto: Richard Rayner / NORTH NEWS & PICTURES LTD

18-årige Liam är helkroppsförlamad och behöver respirator för att andas.

Ändå måste han infinna sig för intervju med myndigheterna för att bevisa att han har rätt till sjukpension.

– Vad ska han säga under en sådan intervju? Det enda sätt han kan kommunicera på är genom att blinka, säger Liams pappa Phil Barker till tidningen Daily Mail.

När Liam Barker föddes trodde läkarna inte att han skulle överleva i mer än tre månader. Idag är han 18 år gammal och bor i Middlesbrough i England, men har en allvarlig muskelsjukdom. Hans tillstånd kräver att han är under uppsikt från sina föräldrar dygnet runt. Han kan enbart kommunicera med hjälp av sina ögon, och behöver respirator för att kunna andas.

När han fick en kallelse till Englands motsvarighet till arbetsförmedlingen fick föräldrarna en chock, och började genast gå igenom Liams försäkringshistorik för att kunna bevisa att sonen inte var arbetsför. Men det hjälpte inte.

Kan tvingas till möte

"För att få fortsatt sjukpension kan det hända att du måste komma till ett möte med en personlig rådgivare", står det i ett brev som tidningen Daily Mail har fått ta del av.

När Liams pappa Phil Barker således ringde upp myndigheten och påpekade att man borde ha gått igenom Liams försäkringshistorik innan man skickade ut brevet fick han ännu en kalldusch:

– Jag ringde till Stockton Benefit Centre och kvinnan som svarade mig frågade: "Kan han jobba?", berättar Phil Barker för Daily Mail.

Kan inte förstå vad som förväntas

Trots att han förklarade Liams situation för kvinnan fick han återigen till svar att Liam kunde vara tvungen att komma på intervju, och även genomgå en medicinsk undersökning för att man skulle vara säker på att inte var arbetsför.

– Hur skulle det gå till för honom på en "tillbaka in i arbetslivet"-intervju? Han kan inte svara dem. Han kommunicerar genom att blinka, och jag kan inte förstå vad de förväntar sig av honom, säger Liams pappa.

Fallet måste utredas

En talesperson för det departement som har hand om sjukpension i England säger till Daily Mail att man förstås måste utreda fallet:

– Allteftersom ett barn blir äldre förändras dess behov. Bedömningen av om en person är arbetsför utgår inte från vad en person inte kan göra, utan vad en person kan göra. Men om en person inte kan jobba får han eller hon förstås långtidsstöd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.