Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlamad man kan spela tv-spel igen

Ian Burckhardt dök rakt in i en våg och bröt nacken. Sedan dess är han förlamad.
Foto: Jo Mcculty / AP TT NYHETSBYRÅN
Men ny teknik gör att han nu återigen kan spela tv-spel.
Foto: Clark Powell / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska forskare har med hjälp av ny teknik lyckats återuppväcka en förlamad mans rörlighet i ena handen.

24-åriga Ian Burkhart kan nu för första gången sedan sin olycka ta upp en flaska och spela tv-spel.

– Jag vill att andra människor ska få höra om detta och få veta att det finns hopp, säger Ian Burkhart till tidningen The New York Times.

Amerikanska forskare meddelade på onsdagen att man lyckats skapa en teknik som gett en förlamad man möjligheten att styra över sin högerhand och sina fingrar. Med hjälp av ett chipimplantat i hjärnan och annan teknik har 24-åriga Ian Burkhart från USA kunnat lyfta upp en flaska och spela tv-spel. Det ska vara första gången som man kunnat återuppväcka rörligheten i en lem hos en så allvarligt förlamad, skriver tidningen The New York Times.

– Det är galet för jag hade förlorat känslan för min hand, och jag behövde titta på min hand för att veta om jag klämde eller sträckte ut mina fingrar, sade han till The New York Times.

Chip skickar signaler

Forskningen presenterades i en rapport i tidningen Nature. Chippet som inplanterades i Ian Burkharts hjärna för två år sedan registrerar hans hjärnaktivitet. Det skickar sedan ut signaler via en kabel från hans huvud till en dator, där ett program sedan avkodar signalerna. Med hjälp av programmet kan sedan Ian Burkhart röra sin hand.

Det tog Ian Burkhart ett år att lyckas med att ta upp en flaska, röra med ett sugrör och spela ett tv-spel. Ian Burkhart fick bland annat se en avatar på en dator göra rörelser för att han skulle kunna öva.

Måste vara uppkopplad

Tekniken är bara tillgänglig i ett labb och Ian Burkhart måste vara uppkopplad för att kunna använda sig av den. Forskarna ska nu arbeta med att försöka ta fram en mer mobil version av tekniken. Men en sådan teknik ska fortfarande ligga långt fram i tiden.

Det var fem år sedan som den nu 24-åriga collegestudenten Ian Burkhart blev förlamad efter att ha dykt in i en våg och brutit nacken. Han ska då ha förlamats från bröstet och ner, men behållit viss rörlighet i axlar och biceps-musklerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.