Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlagskonflikt om nya kungaboken

Dick Harrison och förlaget är oense om nya kungabokens framsida.

En djup konflikt har uppstått mellan historieprofessorn Dick Harrison och Ica Bokförlag.

Parterna är oense om framsidan av den nya boken ”Från en säker källa… Sanningen om kungaskandalen”, som enligt Harrison lanserats som en skandalhistoria.

– Det handlar inte om det konkreta innehållet i boken, texten står jag för, säger han.

Dick Harrison väljer att inte delta i lanseringen av den nya boken som han har skrivit tillsammans med Desirée Ahokas Schein, och som granskar uppgifterna i "Den motvillige monarken".

Anledningen är att han är besviken på Ica Bokförlag.

– Eftersom det är en pågående och olöst konflikt vill jag inte gå in på det. Men det handlar inte om det konkreta innehållet i boken, texten står jag för. Men det finns djupa konflikter rörande annat, säger han till Expressen.se.

"Helt överkörd"

Till Svenska Dagbladet väljer han dock att öppna sig mer, eftersom han bloggar för dem. Han säger att förlaget har behandlat honom på ett "vedervärdigt" sätt under redigeringen av boken.

– Jag är helt överkörd. Man har till och med censurerat mitt förord, berättar Dick Harrison för SvD och tillägger att han har vänt sig till Författarförbundet för att vidta åtgärder mot förlaget.

Dick Harrison anser att Ica Bokförlag har lanserat verket som en skandalbok och vägrar att delta i varje form av marknadsföring kring den. Det är anledningen till att han inte har signerat debattartikeln i dagens DN.

– Den här boken handlar om mycket mer. Dess andra del är full av ammunition mot medialiseringen och kommersialiseringen. Det är ju många som vill tjäna pengar på kungaskandaler. Tyvärr har nu Ica Bokförlag utformat den här boken till just en skandalbok, säger Dick Harrison, till SvD.

Tiina Nevala, PR- och informationsansvarig vid Ica Bokförlag, håller inte med honom.

– Vi delar inte den uppfattningen, det är ett snyggt och modernt omslag, säger hon till Expressen.se.

Ville ha fotografiskt omslag

Hon berättar att historieprofessorn godkände omslaget tre veckor innan tryck. Därefter ändrades gjordes dock lite ändringar angående bakgrundsfärg och kungakronans storlek.

– I grunden handlar det om att han hade velat ha helt annat visuellt uttryck. Vi har gjort en textad framsida. Han vill ha ett fotografiskt omslag, säger Tiina Nevala.

Precis innan tryck framförde Dick Harrison sina åsikter enligt förlaget.

– Vi bestämde att vi ville gå på den linje vi valt. Det är inte författaren som bestämmer omslaget, utan förlaget har sista ordet, säger Tiina Nevala.

Hon tycker det är synd att han väljer att inte prata om boken.

– Det är tråkigt eftersom bokens innehåll är viktigt och vi är mycket nöjda med hans insats. Det är en grundlig bok så vi har inget att klaga på alls.

"Från en säker källa..." släpps på torsdag på Ica bokförlag med en upplaga på 30 000 exemplar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.