Förlaget drar nu tillbaka Hanne Kjöllers bok – en korrigerad version släpps.
Förlaget drar nu tillbaka Hanne Kjöllers bok – en korrigerad version släpps.

Förlaget trycker rättad version av Kjöllers bok

Publicerad

DN-skribenten Hanne Kjöllers "En halv sanning är också en lögn" kritiserades hårt för felaktiga uppgifter.

När förlaget nu släpper en ny upplaga är det en korrigerad version.

"Jag har aldrig hittills upplevt något som liknar det som nu pågår kring Hanne Kjöller och hennes bok", skriver förlagschefen Dorotea Bromberg på DN Kulturdebatt.

"En halv sanning är också en lögn" släpptes tidigare i september, och rörde upp både starka känslor och kritik. I boken, där Kjöller kritiserar journalister för att publicera faktafel och utelämna uppgifter i rapporteringen, hittades också faktafel.

Bland annat publicerade Sveriges Radio ett öppet brev, där man hävdade felaktigheter på tre punkter.

Janne Josefsson gick till hårt motangrepp på Hanne Kjöller, efter att "Uppdrag granskning"-programledaren själv kritiserades i boken.

Nya upplagan korrigerad

Nu ger förlaget ut en korrigerad version av boken. I den nya upplagan har man korrigerat både faktafel och publicerat förtydligade formuleringar från Hanne Kjöller.

Bland annat kritiserade Kjöller rapporteringen kring cancersjuke krögaren Erik Videgård som nekades sjukpenning, en person hon själv inte nämner med namn. Kjöller menade att medierna inte hade nämnt att han hade en bostadsrätt som han vid en försäljning kunnat tjäna miljoner på. Problemet var att det visade sig att krögaren hade en hyresrätt.

"Jag är stolt över att ha gett ut "En halv sanning är också en lögn" och kommer att ge ut en nyutgåva. Där kommer vi att korrigera nämnda faktafel och Hanne Kjöller kommer att förtydliga några formuleringar och göra tillägg så att hennes poänger bättre framgår och inte kan misstolkas", skriver Dorotea Bromberg på DN Kulturdebatt.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version uppgavs att förlaget valt att dra in den första upplagan av boken. Det var felaktigt. Rätt är att när förlaget nu ger ut en ny upplaga av boken har man korrigerat faktafelet angående nämnda lägenhet. Expressen.se ber om ursäkt för felaktigheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag