Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget: Ingen under 15 år kommer få röka – någonsin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Om lagförslaget går igenom kommer ingen under 15 att någonsin kunna köpa tobak lagligt.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Foto: MARK MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN

En generation som aldrig kommer att få röka.

Det är målet med ett nytt lagförslag på Nya Zeeland som vill förbjuda de under 15 från att någonsin köpa tobak, skriver The Guardian.

– Det här är en historisk dag för vår nations folkhälsa, säger biträdande hälsominister Ayesha Verrall.

Lagförslaget som lagts fram är inte ett renodlat förbud mot tobak.

I stället kommer åldersrestriktionen för att få köpa tobak öka med ett år varje år, vilket i så fall skulle innebära att alla under 15 år aldrig kommer att nå upp till kravet.

– När förslaget går igenom kommer de som är 14 år aldrig kunna köpa tobak lagligt, sa Ayesha Verrall i samband med att lagförslaget presenterades, enligt tidningen.

Fler åtgärder planerade

Nya Zeeland har satt ribban högt med sin kamp mot tobak.

Förhoppningen är att ön ska vara helt rökfri inom en fyraårsperiod och vid sidan av den stigande åldersgränsen vill regeringen även att nikotinprodukter ska bli dyrare och att färre butiker ska få sälja dem.

Även mängden nikotin kommer att minskas i produkterna.

– Vi vill försäkra oss om att unga människor aldrig börjar röka så vi kommer att göra det straffbart att sälja eller ge tobak till ungdomar, säger Ayesha Verrall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.