Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlag utreder uppgifter i bok

Anklagas. Jan Guillou är upprörd över boken som enligt honom innehåller flera faktafel. Foto: Richard Atkinson

Efter Expressens publicering går författaren Jan Guillou till ännu hårdare angrepp mot Paul Frigyes bok.

Nu ska Norstedts förlag utreda uppgifterna i "Höjd över varje misstanke".

- Det är olyckligt om det är missvisande, säger den ansvarige förläggaren Peter Karlsson.

Här är Guillous kritik mot nya boken

Pappan och farfadern

Från boken: "I det franska registret över enskilda medlemmar i motståndskampen (FranÇais libres) upptas 60 000 namn, dock varken någon Lucien eller Charles Guillou".

Jan Guillou: "Mina mungipor gick uppåt när jag läste dagens (söndagens Expressen och dokumentationen från min far, som motbevisarpåståendena."

Bröllopet

Från boken: "Bägge i svarta kavajer, Ann-Marie Skarp med vid blus och pärlhalsband, Jan Guillou med svart skjorta och två gula pioner i kavajslaget".

Ann-Marie Skarp: "Det låter som att vi skulle vara läskiga, klädda i svart. Men jag hade fått en jättefin kostym uppsydd, min var mörkblå, Jans var mörkblå. Var får han sådant ifrån?"

Paul Frigyes: "På min skärm, där jag hade bilden, såg kavajerna svarta ut."

Avgångsbetygen

Från boken: "Han hade under skoltiden ett levande intresse för natur och småfåglar och för att understryka detta har han vid flera tillfällen påstått sig alltid ha fått stora A i biologi. Men inte i någon av de sex skolbetyg jag tagit del av har stora A förekommit i biologiämnet".

Jan Guillou: "Han påstår att jag ljög om fina avgångsbetyg från Solbacka, men det stämmer inte. Om man har en sådan jättepoäng, att jag ljugit om betygen, då måste man ställa frågan en gång till."

Som Expressen berättade i går anklagas Jan Guillou i Paul Frigyes nya bok för att ljuga om sin familjehistoria.

Bland annat hävdar Frigyes att Guillous pappa och farfar, Charles och Lucien, inte finns med bland de franska befrielsestyrkornas register. Uppgifter som kunde styrkas med hjälp av Guillous egna dokument.

"Grundlig research"

Men Peter Karlsson, som är ansvarig förläggare för boken på Norstedts, menar att den informationen inte har kunnats ta fram före bokens publicering:

- Vad jag förstår har Paul gjort allt vad han har kunnat. Det är en grundlig research han har gjort hela vägen, säger han.

"Det är obegripligt"

Men Expressen tog under lördagen fram dokument som styrker att Guillous pappa stred i motståndsrörelsen. Varför har inte det gjorts av er?

- Paul har försökt att få tag i pappan, men inte lyckats. Om det skulle finnas annan dokumentation som motsäger detta så måste vi titta på det. I sådana fall är det olyckligt om det är missvisande.

Själv är Jan Guillou upprörd över boken, som enligt honom innehåller rena faktafel.

- Vi har 50 års gemensamt arbetsliv på Norstedts, vi har stått dem mycket nära, därför framstår detta som gåtfullt. Att de ger ut en sådan här fientlig bok med hundratals fel och direkta lögner är obegripligt, säger han.

Hustrun Ann-Marie Skarp, som är vd på Piratförlaget, är också besviken över publiceringen:

- Det som sårade mig var att det fanns en slags vilja svartmåla oss på något sätt. Som exempelvis att vi båda var svartklädda vid bröllopet. Det var vi inte, säger hon.

Tillbakavisar faktafel

Peter Karlsson på Norstedts förlag tillbakavisar att det skulle vara rena faktafel.

- Jag har svårt att bedöma det, men om de (Jan Guillou och Ann-Marie Skarp) har andra bilder från bröllopet så får vi titta på det. Men jag uppfattar det inte som en jättegrej.

En annan sak som Ann-Marie Skarp är konfunderad till är formuleringarna:

- Han använder sig av väldigt vaga formuleringar, som "man säger, det har sagts, det har länge talats om". Man får inte använda sig av så många anonyma utgångspunkter när man skriver om en verklig person. Det här är ett sorgligt ut- givningsbeslut.

Frigyes har tidigare sagt till Expressen att han förstår Guillous kritik, men vill poängtera:

- Det är viktigt att fram till augusti 1943 har jag inte kunnat hitta att någon av dem är upptagna bland de som stred för FFL-styrkorna. Vad som sedan har hänt har jag ingen synpunkt på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.