Förlag kräver att få ut IP-nummer

Publicerad
Internetoperatören Ephone har sagt nej till att avslöja vem som står bakom en server som misstänks ha innehållit 2 000 ljudböcker. Nu kräver Ljudboksförlagen i en ansökan till Solna tingsrätt namnen på uppladdarna.
Fem svenska ljudboksförlag – Norstedts, Bonnier Audio, Earbooks, Piratförlaget och Storyside – har lämnat in en gemensam ansökan till tingsrätten om att få ut ett IP-nummer. Förlagen, som blev först ut bland upphovsrättsinnehavarna att utnyttja den nya ipredlagen som trädde i kraft den 1 april, har 15 författare som misstänks ha drabbats av illegal spridning av ljudböcker på nätet.
Viktigt fall
Kravet för att ett informationsföreläggande ska utfärdas, alltså att bland annat IP-adressen lämnas ut, är att det sannolikt pågår upphovsrättsintrång.
- Och det gör det. Det är till och med visat tycker jag, men det räcker med att det är sannolikt, säger Peter Danowsky, advokat och ombud för ljudboksförlagen.
Intrången har, enligt förlagen, skett genom att verken har laddats upp på nätet och därmed funnits tillgängliga för nedladdning.
TT: Hur viktigt är det här fallet?
- Det är mycket viktigt eftersom att det pågår omfattande intrång i ljudböcker. Då måste man få rätt veta vem som använder den IP-adressen, säger Peter Danowsky.

Stöd från förläggare

Han utgår ifrån att det blir ett informationsföreläggande.
- Rätten till informationsföreläggande är en del i möjligheterna att komma tillrätta med stora upphovsrättsintrång som begås i internetmiljö. Det är viktigt för rättighetsinnehavarna att de har den möjligheten. Och det är precis det som lagstiftaren efter viss vånda har kommit fram till. Om inte upphovsrätten ska bli illusorisk när det gäller internetintrång så behövs det här.
Svenska Förläggareföreningen stödjer förlagen, uppger man på sin hemsida där ordföranden Kjell Bohlund säger:
"Den begäran som de fem ljudboksförlagen nu lämnat in avser illegal uppladdning i stor skala. På den här aktuella servern fanns över 2 000 ljudböcker. Vår uppfattning är att bevisningen är mycket stark, och det blir nu tingsrättens sak att bedöma detta."

Sara K Johansson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag