Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen från SVT: Därför gick det fel

Programledaren Lotta Bouvin.
Foto: SVT

Efter den uppmärksammade intervjun med migrationsforskaren Joakim Ruist i "Aktuellt" på torsdagen svarar nu SVT på kritiken. 

– Uppsåtet var inte illa menat, säger SVT:s nyhetschef Judit Ek. 

Efter Lotta Bouvins uppmärksammade intervju med migrationsforskaren Joakim Ruist i "Aktuellt" har SVT haft interna möten. Det berättar SVT:s nyhetschef Judit Ek. 

– Hur de diskussionerna går vill jag inte berätta. Men vi lär oss hela tiden, säger hon. 

Forskaren hade bjudits in till "Aktuellt" för att prata om den rapport han skrivit, som pekar ut plus och minus med flyktinginvandringen. Men i intervjun fick han bland annat frågan om han trodde att rapporten kommer att användas i valrörelsen och om det är något han tänkt på eller tagit hänsyn till. 

Hur tycker nu intervjun gick? 

– Vi försöker ställa relevanta och bra frågor för att få relevanta och bra svar. Det finns inte en agenda om att vi inte ska få svar. Då är frågan: blev det så? Och det blev ju inte det mötet som vi vill ha, och som han naturligtvis också vill ha.

SVT: "Han var väldigt upptagen"

Däremot berättar hon att förarbetet inför just denna intervju skilde sig från hur det brukar vara, vilket bidragit till att utfallet inte blev som tänkt. 

– Allt bottnar egentligen i att det var oerhört svårt att få tag på den här forskaren eftersom han var väldigt upptagen. Det blev därför ett väldigt kort försnack där programledaren aldrig fick möjlighet att prata med honom själv, vilket de alltid brukar göra. Det är det som är den stora bristen. Man måste vara överens om premisserna innan. 

I ett blogginlägg skriver Joakim Ruist att "man väljer att framställa konflikt framför att försöka bidra till kunskap". 

– Det är något vi måste ta till oss av. Men i det här fallet var det inte att jaga en konflikt, utan att få fram kunskap. 

Forskaren Joakim Ruists inlägg

I inlägget skriver han också att "det inte bara var en dum fråga – utan åtta dumma frågor". Det håller inte Judit Ek med om. Hon försvarar bland annat frågan om han tror att rapporten kommer att användas i valrörelsen. 

– I ett av hans svar innan den frågan säger han att han utreder det här för att det är en politisk fråga. Så han säger ju själv att forskningen är gjord för att det är en politisk fråga. Då tycker jag inte att det är så konstigt att hon frågar om han tror att den kommer användas i valrörelsen. Om hon hade ställt den frågan direkt på hans svar kanske den hade landat bättre, säger hon och fortsätter:

– Om vi fått göra om den här intervjun tycker jag att det är intressant: Har man tänkt att den här forskningen ska komma nu under valrörelsen för att ge kunskap i den här heta frågan? Eller är det bara en slump? Och, om man tänkt att den ska komma just nu, på vilket sätt tänker man? 

Expressen har varit i kontakt med Lotta Bouvin, som hänvisar till chefen Judit Ek. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.