Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen – därför finns räfflor på gator och vid busshållplatser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För många är de räfflade plattorna livsviktiga.
Foto: Synskadades riksförbund
Vita käppens dag firas internationellt 15 oktober varje år.
Foto: Epa / EPA
Foto: LISA MATTISSON

Har du undrat varför vissa stenplattor på tågperronger och vid busskurer är räfflade? För synskadade är plattorna ett livsviktigt hjälpmedel för att inte riskera att ramla ner på tågspåren.

Den 15 oktober är vita käppens dag, en dag som uppmärksammar människor som lever med olika typer av synnedsättning. 

Många är vi nog som fundersamt stått och tittat på de räfflade plattorna i väntan på tåget, och undrat varför de ser ut just på det viset. Svaret är enkelt, och högst verkligt för de många personer som lever med synnedsättning i Sverige. 

De räfflade plattorna kallas för sinusplattor och finns till för att just underlätta för personer med synnedsättning. Personerna kan då följa plattorna med sina vita käppar för att hålla en rak linje längs perrongen och inte riskera att falla ner på spåret. Sinusplattor finns på tågperronger, i tunnelbanan men också på flera allmänna platser i offentliga utrymmen.

Sinusplattor utgör ett stort hjälpmedel för synskadade i tågtrafiken.
Foto: Synskadades riksförbund

Har använts i Sverige över 80 år

I dag finns många olika typer av hjälpmedel för människor med synnedsättning, men vita käppen är ett av de absolut äldsta verktygen. 

Den vita käppen är ett kännetecken för att någon har en synnedsättning, och började användas av skadade franska soldater redan under första världskriget, enligt Synskadades riksförbund. Den vita käppen spreds sedan till England och USA, och började användas i Sverige på 1930-talet. 

I dag är den vita käppen en symbol för blindhet och synnedsättningar över hela världen, och vita käppens dag uppmärksammas internationellt i oktober varje år.

Ser man någon använda en vit käpp i trafiken bör man visa respekt och hänsyn mot personen, skriver Synskadades riksförbund. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.