Förklaringen bakom Polarbrödsbranden

Karin Bodin om tiden efter fabriksbranden.
Bilder från den våldsamma branden i augusti förra året.
Foto: JENS ÖKVIST / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från den våldsamma branden i augusti förra året.
Foto: JENS ÖKVIST / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från den våldsamma branden i augusti förra året.
Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN PITEÅ-ÄLVSBYN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polarbrödsbageriet i Älvsbyn ödelades i en våldsam brand i augusti i fjol. En utredning om hur bageriet kunde brinna ner så snabbt är nu klar.

Kort efter branden inledde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en egen utredning av branden på Polarbröd, bland annat för att se hur man kan förhindra liknande bränder i framtiden.

Efter händelsen konstaterades det att det troligtvis var degrester som fattat eld som låg bakom branden.

”Bageriet saknade tekniska lösningar som hade kunnat upptäcka och släcka det brinnande materialet innan det kommit ut ur ugnen”, skriver MSB i sin utredning.

Polarbrödsfabriken ”en enda stor brandcell”

Myndigheten pekar även på att det saknats vattensprinklers i fabriken.

”Bageriet har byggts till i etapper under många år och det ledde till slut att lokalen var en enda stor brandcell på 9 000 kvadratmeter”, skriver myndigheten.

Enligt MSB har flera olika faktorer bidragit till det våldsamma förloppet.

”Det finns många bidragande orsaker till att branden kunde sprida sig från en liten glödbrand till en totalskada på byggnaden”, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB, i pressmeddelandet.

Se mer:

Efter branden som lamslog ett helt samhälle byggs nu fabriken upp igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.