Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förintelseöverlevaren Emerich Roth är död

Har fått flera priser – bland annat Olof Palme-priset 2017.
Emerich Roth blev 97 år.

Förintelseöverlevaren Emerich Roth är död, uppger hans familj för DN.

Med föreningen Förintelsens överlevande har han besökt både föreningar och skolor för att sprida sina berättelser. 

Emerich Roth blev 97 år gammal.

Emerich Roth föddes 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien, han var bara 19 år när nazismen kom till hans hemstad. 

Roth kom att vara fånge i fem olika koncentrationsläger, och endast han och hans syster Elisabeth överlevde. Efter kriget var Emerich svårt medtagen och var 175 centimeter lång och vägde 34 kilo. Han låg på sjukhus och fick ett brev från någon med samma efternamn, vilket var hans kusin. I brevet stod det att hans syster hade överlevt och befann sig i Sverige.

Han kom till Sverige i december 1950 och utbildade sig och arbetade under 30 år som socialarbetare.[4] Under dessa år valde han att inte berätta om sina upplevelser, men blev starkt påverkad 1992 av en nazistisk demonstration i Stockholm

Startade föreningen Förintelsens överlevande

Det tog lång tid innan han började berätta om vad han varit med om, men senare tog han initiativ till att starta Föreningen Förintelsens överlevande.

Föreningen har besökt både föreningar och skolor för att sprida sina berättelser.

Under åren har han fått flera priser. 2017 tilldelades han Olof Palme-priset tillsammans med Hédi Fried. 

– Emerich var en person som aldrig gav upp. Han gav sig aldrig. När han trodde på något så trodde han på det. Och det framgår väl när man tänker på alla år han varit i skolor och föreläst och artiklar han skrivit att han alltid framhållit skolans roll, hur viktig den är, säger hans änka Kerstin Roth till DN. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.