Håkan Juholt misstänks för bedrägeri sedan han begärt full ersättning från riksdagen för sin övernattningslägenhet i Stockholm - trots att han delat den med sin sambo. Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt misstänks för bedrägeri sedan han begärt full ersättning från riksdagen för sin övernattningslägenhet i Stockholm - trots att han delat den med sin sambo. Foto: Sven Lindwall

Förhören inleds - utan Juholt

Publicerad
Uppdaterad
I morgon inleder Riksenheten för polismål de första förhören angående Håkan Juholts misstänkta bostadsaffär.
Än så länge är det inte aktuellt att höra S-ledaren själv.
- Det första man gör är att avgöra om det är ett brott, säger överåklagare Björn Ericson till Svenska Dagbladet.
Håkan Juholt misstänks för bedrägeri, sedan han begärt full ersättning av riksdagen för sin övernattningslägenhet i Stockholm – trots att han delat den med sin sambo.
Riksenheten för polismål kan på grund av förundersökningssekretess inte avslöja vem eller vilka som har kallats till förhör på torsdagen. Men i dagsläget är det inte aktuellt att kalla Håkan Juholt – det sker först om det blir klarlagt att det verkligen rör sig om ett brott.
– Är det inte det lägger vi ned förundersökningen. I det här sammanhanget har vi beslutat i dag att vi behöver komplettera med en del förhör för att klara ut vissa regler. Det handlar inte om att förhöra Juholt, för att göra det måste vi först veta om det är ett brott, säger överåklagare Björn Ericson, på Riksenheten för polismål, till Svenska Dagbladet.

"Måste gå rätt till"

I slutet av veckan hoppas Riksenheten för polismål kunna avgöra om man ska gå vidare med förundersökningen.
– Vi vill naturligtvis att det här ska gå så fort som möjligt med tanke på det stora intresset. Men det måste också gå rätt till, säger Björn Ericson till Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag