Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förhöjd bevakning – polisen ska bära k-pist

Beväpnad polis efter terrorangreppen i Köpenhamn. Nu höjs bevakningen av religiösa platser i Sverige och polisen ska bära k-pist vid bevakningen.Foto: Patrick Persson / Tt

Svensk polis ska bära k-pist under bevakning av judiska verksamheter, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Efter terrorangreppen i Köpenhamn har religiösa platser i landet fått förhöjd bevakning – och nu ska alltså polisen få förhöjd skyddsutrustning.

Detta för att bättre avvärja kraftigt beväpnat motstånd.

– Vi måste se till att skydda judar och muslimer. Alla ska känna trygghet och att man har skydd i det svenska samhället. Då måste vi fortsätta det här samtalet med den judiska församlingen. De ska inte behöva ställa in sina aktiviteter, säger statsminister Stefan Löfven, S.

Efter terrordåden i Köpenhamn har judiska verksamheter i Sverige fått bevakning av polis utanför sina lokaler.

I dag, rapporterar SvD, kom även nya direktiv från polisens nationella operativa avdelning, NOA, att poliser stationerade kring dessa verksamheter ska få förhöjd skyddsutrustning – men även bestyckas med k-pistar.

Enligt Jessica Krasser Fremnell, pressansvarig på NOA, ligger beslutet i linje med det tidigare beslutet om fast bevakning vid dessa verksamheter.

– Det är ingen särskild anledning, i vissa delar hos polisen så har man redan förstärkt, därför ser vi en anledning att samma ska gälla i hela Sverige, säger hon till Svenska Dagbladet.

Att poliserna uppgraderar från pistol har att göra med att de bättre ska kunna möta tyngre beväpnat motstånd, berättar Pär Engström, gruppchef på polisens utvecklingsavdelning, till tidningen.

– Kulsprutan har bättre precision på längre avstånd och större magasin, konstaterar han.

Reaktion på händelserna i Köpenhamn

Enligt tidningen är besluten en direkt konsekvens av händelserna i Köpenhamn – där en man, bland annat, miste livet utanför en synagoga.

NOA gick redan för två dagar sedan ut med att man ämnade bevaka religiösa platser i Sverige, så som judiska skolor och synagogor.

Direktiven gällde även mediehus.

Men det är ingen permanent åtgärd som införts, berättar polisen.

– Det här kommer klinga av ganska snabbt när vi de facto kan se tydligare vad som hänt i Köpenhamn. Vi vill komma i normalläge så snabbt som möjligt, säger Pär Engström till SvD.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar uppgifterna om den förhöjda nivån för Expressen:

– Vi måste se till att skydda judar och muslimer. Alla ska känna trygghet och att man har skydd i det svenska samhället. Då måste vi fortsätta det här samtalet med den judiska församlingen. De ska inte behöva ställa in sina aktiviteter.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, säger:

– Vi måste ta deras oro på allvar och därför har polisen gått över till platsbevakning.

Även utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, ser polisens beslut som positivt.

– Vi lever i ett Europa där antisemitismen växer. Det här är en form av rasism som flera stater, och flera delar av majoritetssamhället också i Sverige, inte riktigt velat se och ta på allvar.

– Jag är därför glad för att vi kan se att polisen skärpt sin bevakning och att vi ökat prioriteringen av hatbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.