Förhandlingarna mellan S och M har brakat samman

M har avslutat samtalen om en bred migrationspolitisk överenskommelse med S. Både Stefan Löfven och C lägger skulden på M – som tillsammans med KD lägger skulden på S.
Statsminister Stefan Löfven, S, säger till TT att han beklagar beskedet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson, M.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Annika Strandhäll, S.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaterna har avslutat samtalen om en bred migrationspolitisk överenskommelse med Socialdemokraterna.

Både Stefan Löfven och Centerpartiet lägger skulden på Moderaterna – som tillsammans med Kristdemokraterna lägger skulden på S.

– Otroligt tröttsamt, säger Ebba Busch.

”Pinsamma moderater”, twittrar S-toppen Annika Strandhäll.

Förhandlingarna i den mindre delen av migrationskommittén har pågått sedan drygt en vecka. Då började Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna att sidoförhandla för att se om det gick att nå en uppgörelse.

På måndagen meddelade M att sidoförhandlingarna brutit samman.

Trots att partierna suttit under hela helgen har man inte lyckats nå en uppgörelse. Enligt M så har det handlat om att S inte velat minska invandringen tillräckligt.

– När vi räknar på deras förslag ser vi att de behåller invandringen på samma nivåer som i dag, för Moderaterna är det en förutsättning att kraftigt minska invandringen, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M.

”De valde att blidka Miljöpartiet”

Partierna har inte heller kunnat mötas när det gäller humanitär skyddsgrund eller anhöriginvandring, där Socialdemokraterna har drivit den linje som man kommit överens om i Januariavtalet. 

– De valde att blidka Miljöpartiet i stället för att få till stånd en stram politik. Det fanns ingen vilja att faktiskt minska invandringen, säger Maria Malmer Stenergard.

M:s partiledare, Ulf Kristersson, kommenterar kraschade förhandlingarna så här på Facebook: 

”Socialdemokraterna har i dag valt Miljöpartiet och regeringsmakten framför en hållbar, stram och realistisk migrationspolitik.”

”Vi moderater är fast beslutade om att 2020-talet inte ska bli ännu ett decennium av ogenomtänkt invandring och misslyckad integration.

Moderaterna har avslutat samtalen om en bred migrationspolitisk överenskommelse med Socialdemokraterna.

Löfven om M: ”Inte velat kompromissa”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar i ett skriftligt meddelande till TT att M varit de som varit ovilliga att kompromissa. 

”Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar och ansvarsfull migrationspolitik där även Moderaterna ingår”, säger Löfven och fortsätter:

”Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats.” 

”Pinsamma moderater”

Tidigare S-ministern Annika Strandhäll går till angrepp mot Moderaterna på Twitter och skriver:

”Pinsamma moderater. Det är bättre de står för att de inte orkade göra upp. Alla har kunnat följa vårt partis mycket seriösa försök att hitta en bred överenskommelse de senaste veckorna. Det är ingen hemlighet direkt.”

Näringsminister Ibrahim Baylan, S, twittrar:

”Så fort SD trycker på så viker sig M.”

”Varit beredda att vrida och vända”

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson menar likt Löfven att det är M:s ovilja att flytta sin position som har gjort att partierna inte har kunnat enas.

– Det ena handlar om volymmålet, där man velat halvera invandringen. Det andra handlar om barns rätt att återförenas med sina föräldrar, säger han.

– Vi har varit beredda att vrida och vända på andra parametrar, men att som Moderaterna inte vilja röra sig, då kommer inget framåt.

MP: ”Positivt besked”

Alla var inte besvikna över de brustna förhandlingarna. Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet ser det på ett annat sätt. 

– Det är ett positivt besked för oss som driver på för en human och rättssäker migrationspolitik. Det var inte vad vi såg komma från de förhandlingar som pågått nu, säger språkröret och bostadsminister Per Bolund som nu tror att det finns förutsättningar att komma överens mellan de partierna som ingår i Januariavtalet.

Under måndagen stod det klart att migrationsförhandlingarna mellan S och M avslutas. Otroligt beklagligt, enligt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Ebba Busch: ”Kan inte bygga på S:s fantasier”

KD:s partiledare Ebba Busch säger att det är ”otroligt tröttsamt” att S och C menar att det är M:s fel att förhandlingarna har brakat samman.

– Det har presenterats olika kompromissförslag. Nu slår Socialdemokraterna sig för bröstet med att de kan tänka sig någon slags andelsriktmärke, men när vi räknar innebär det en ökning av invandringen, säger Ebba Busch.

Hon beskriver läget som väldigt frustrerat.

– Migrationspolitiken kan inte bygga på Socialdemokraternas fantasier och sen verkställas av en halv regering. Vi kan inte gå med på en migrationspolitik som innebär ökad invandring till Sverige.

Liberalerna: ”Dåligt för Sverige”

Liberalerna går inte lika hårt åt Moderaterna. I stället väljer Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson, att beklaga att förhandlingarna brutit samman:

– Det är dåligt för Sverige att partierna i kommittén inte lyckats nå en bred överenskommelse. Jag beklagar det djupt.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver på Facebook att det inträffade är ”mycket olyckligt”.

”Att samtalen inte når i mål är dåligt för Sverige och de som vill söka sig till vårt land”, skriver hon bland annat.

På en pressträff på måndagen meddelade Sverigedemokraterna att man ”överger målsättningen om bred överenskommelse om migrationspolitiken”.
Moderaterna har avslutat samtalen om en bred migrationspolitisk överenskommelse med Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.