Migrationsministern Morgan Johansson. Foto: Pelle T NilssonMigrationsministern Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson
Migrationsministern Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven. Foto: Anna SvanbergStefan Löfven. Foto: Anna Svanberg
Stefan Löfven. Foto: Anna Svanberg

"Förhandlingarna med Afghanistan fortsätter"

Publicerad

Enligt den afghanska nyhetsbyrån Tolonews vägrar Afghanistans regering att ta emot medborgare som lämnat landet och som sedan tvångsutvisats från andra länder.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att uppgifterna inte stämmer.

– Förhandlingarna med Afghanistan fortsätter, säger han.

Expressen rapporterade tidigare under onsdagen att Afghanistans flykting- och återvändandedepartement, MoRR, i går meddelade att de i nuläget inte tänker ställa sig bakom och ta emot tvångsutvisade afghaner. Uppgifterna kom från den afghanska nyhetssajten Tolonews.

– Vi har diskuterat ett utkast till en överenskommelse som den tyska ambassaden skickade förra veckan. MoRR anser att utkastet är ensidigt och berörda afghanska departement kommer arbeta vidare tillsammans på det, säger Islamuddin Jurat, talesperson för MoRR, till Tolonews.

Enligt migrationsministern Morgan Johansson stämmer dock inte uppgifterna. I en intervju med Expressens Niklas Svensson, tidigare under onsdagen sa Johansson:

– Vi har kollat upp det under dagen och det ska inte ligga någonting i de uppgifterna, utan förhandlingarna med Afghanistan fortsätter. Det är klart att Afghanistan, precis som alla andra länder, måste vara beredd att ta emot sina egna medborgare, så förhandlingarna fortskrider.

Träffade Löfven i december

När den afghanske presidenten Mohammad Ashraf Ghani besökte statsminister Stefan Löfven i december förra året var en av de dominerande frågorna ett "återvändareavtal” för de asylsökande afghaner som fått avslag på sin ansökan.

Men samtalen ledde inte till någon överenskommelse.

– Vi har kommit överens om att inleda förhandlingar för ett återvändareavtal, sa Stefan Löfven vid en presskonferens i Rosenbad efter mötet.

Över 30 000 afghaner kom

Så sent som förra veckan meddelade Anders Ygeman däremot att han är beredd att börja chartra flygplan för att avvisa upp emot 80 000 asylsökande från Sverige. Förhoppningen är att kunna samordna åtgärden med Tyskland.

– Jag tror vi får se mer av chartrade flygplan, framför allt i EU-regi, sa Anders Ygeman till Dagens Industri.

Över 30 000 afghaner kom till Sverige under 2015. Över 20 000 av dem är ensamkommande barn uppger regeringen på sin hemsida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag