Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Förhandlingarna med Afghanistan fortsätter"

Migrationsministern Morgan Johansson.
Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven.
Foto: Anna Svanberg

Enligt den afghanska nyhetsbyrån Tolonews vägrar Afghanistans regering att ta emot medborgare som lämnat landet och som sedan tvångsutvisats från andra länder.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att uppgifterna inte stämmer.

– Förhandlingarna med Afghanistan fortsätter, säger han.

Expressen rapporterade tidigare under onsdagen att Afghanistans flykting- och återvändandedepartement, MoRR, i går meddelade att de i nuläget inte tänker ställa sig bakom och ta emot tvångsutvisade afghaner. Uppgifterna kom från den afghanska nyhetssajten Tolonews.

– Vi har diskuterat ett utkast till en överenskommelse som den tyska ambassaden skickade förra veckan. MoRR anser att utkastet är ensidigt och berörda afghanska departement kommer arbeta vidare tillsammans på det, säger Islamuddin Jurat, talesperson för MoRR, till Tolonews.

Enligt migrationsministern Morgan Johansson stämmer dock inte uppgifterna. I en intervju med Expressens Niklas Svensson, tidigare under onsdagen sa Johansson:

– Vi har kollat upp det under dagen och det ska inte ligga någonting i de uppgifterna, utan förhandlingarna med Afghanistan fortsätter. Det är klart att Afghanistan, precis som alla andra länder, måste vara beredd att ta emot sina egna medborgare, så förhandlingarna fortskrider.

Träffade Löfven i december

När den afghanske presidenten Mohammad Ashraf Ghani besökte statsminister Stefan Löfven i december förra året var en av de dominerande frågorna ett "återvändareavtal” för de asylsökande afghaner som fått avslag på sin ansökan.

Men samtalen ledde inte till någon överenskommelse.

– Vi har kommit överens om att inleda förhandlingar för ett återvändareavtal, sa Stefan Löfven vid en presskonferens i Rosenbad efter mötet.

Över 30 000 afghaner kom

Så sent som förra veckan meddelade Anders Ygeman däremot att han är beredd att börja chartra flygplan för att avvisa upp emot 80 000 asylsökande från Sverige. Förhoppningen är att kunna samordna åtgärden med Tyskland.

– Jag tror vi får se mer av chartrade flygplan, framför allt i EU-regi, sa Anders Ygeman till Dagens Industri.

Över 30 000 afghaner kom till Sverige under 2015. Över 20 000 av dem är ensamkommande barn uppger regeringen på sin hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.