Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förhandlingar pågår för att undvika kaos

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Sedan ett par dagar tillbaka förekommer samtal, men inte på partiledarna. Från regeringens sida är det ytterst finansminister Magdalena Andersson (bilden) och från allianspartierna deltar bland annat ett par av deras ekonomiskpolitiska talespersoner", säger SVT:s politiska reporter Kerstin Holm i Gomorron Sverige.
Foto: Jens L'Estrade

Nyvalet kanske kan undvikas.

Enligt SVT pågår just nu hemliga förhandlingar mellan regeringen och alliansen om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering.

Moderaterna vill inte bekräfta eller kommentera SVT:s uppgifter men säger:

- Det ligger fast att vi är öppna för att diskutera formerna för hur vi ska styra landet i minoritet, liksom det som framgick i DN-artikeln, säger Oscar Karlflo, på Moderaternas pressjour.

Enligt källor till SVT pågår hemliga förhandlingar mellan regeringen och alliansen i syfte att kunna slippa utlysa ett nyval.

– Sedan ett par dagar tillbaka förekommer samtal, men inte på partiledarnivå. Från regeringens sida är det ytterst finansminister Magdalena Andersson och från allianspartierna deltar bland annat ett par av deras ekonomiskpolitiska talespersoner, säger SVT:s politiska reporter Kerstin Holm i Gomorron Sverige.

Gynnar båda blocken

Samtalen handlar enligt SVT om hur man som minoritetsregering i Sverige ska kunna få igenom en budget i riksdagen. En regeländring som skulle kunna gynna båda blocken, menar Kerstin Holm.

– Då kan regeringen fortsätta regera, men med alliansens budget under 2015 och åren därefter kunna få igenom sin egen budget. Alliansen skulle på sikt kunna vinna, för de vill ha de här nya reglerna på plats inför valet 2018. Skulle det bli regeringsskifte sitter ju alliansen i samma sits, säger hon.

Alliansens partiledare skrev i början på december ett inlägg på DN Debatt om att de var redo att förhandla om en regelförändring.

Expressen söker regeringens och alliansens företrädare för en kommentar.

"Jobbar för fullt"

Kristdemokraternas presstalesperson Fredrik Hardt säger att partiet inte ger några inte kommentar i nuläget.

– Vi kommenterar inte eventuella samtal vi har just nu, säger han.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill inte heller kommentera uppgifterna. Miriam Abu Eid, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S), säger till Expressen att hon inte känner till några förhandlingar.

Centerpartiets presstalesperson Ingrid Hedenvind-Brask uppger att partiet och dess ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström inte vill kommentera uppgifterna.

– Vi kommer inte kommentera någonting, vare sig om det pågår eller inte pågår förhandlingar, säger hon.

Enligt Erik Nises, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, har det förekommit samtal på riksdagsnivå om regler för minoritetsregerande, försvars- och utrikesfrågor, " i en konstruktiv anda". Men planen att utlysa extraval, ett beslut som ska tas den 30 december, ligger fast.

– Vi jobbar på för fullt med den planen, säger Nises till TT.

"Har inte återkommit"

Moderaternas pressavdelning vill inte bekräfta uppgifterna på Svt.se utan hänvisar till vad man tidigare sagt om minoritetsregerande, bland annat på DN Debatt tidigare i december.

- Det ligger fast att vi är öppna för att diskutera formerna för hur vi ska styra landet i minoritet, liksom det som framgick i DN-artikeln, säger Oscar Karlflo, pressektreterare hos Moderaterna.

Moderaternas blivande partisekreterare och valledare, Tomas Tobé, intervjuades i Sveriges Radios Studio Ett i fredags och talade om ett "eventuellt extra val".

– Alliansen har varit väldigt tydliga med att vi tycker att man ska kunna regera Sverige som en minoritetsregering, att grunden ska vara att man ska kunna få igenom sin budget i riksdagen. Vi står beredda och är öppna för sådana blocköverskridande samtal.

Så ni har en hand utsträckt hela tiden enligt ditt sätt att se saken?

– Ja, vi har redovisat detta öppet inför alla, och det är ett bud som ligger fast från oss. (...) Men än så länge har inte Socialdemokraterna eller Miljöpartiet återkommit med ett svar. Är man beredd att diskutera det, sade han i programmet.

Inte heller Vänsterpartiet vill kommentera SVT:s uppgifter eller svara på frågan om de blivit underrättade om förhandlingarna.

- Vi kommenterar inget av detta, säger Örjan Rohde, pressekreterare.

Sverigedemokraterna säger sig inte känna till de samtalen mellan alliansen och regeringen. Henrik Vinge, pressekreterare till vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, är övertygad om att SD kommer att gynnas av ett nyval.

- Det skulle inte förvåna mig om de samtalar för att undvika ett nyval. Jag tycker inte att det är rätt, svenska folket borde få ställning till det här, säger Henrik Vinge, SD.

Regler för extra val

Bestämmelserna för extra val finns i en av grundlagarna, regeringsformen (RF), 3 kap 11:e paragrafen.
Där sägs att regeringen får besluta om extra val, men det får inte göras förrän tre månader efter den valda riksdagens första sammanträde. Riksdagen som valdes 14 september hade sitt första möte den 29 september.
Regeringen säger att den ska ta beslut om att utlysa extravalet 30 december, för att hållas 22 mars.
Extravalet måste hållas inom tre månader från det att det har utlysts.
Regeringen skulle kunna vänta med beslutet om extra val till in på nästa år utan att behöva flytta på valdatumet. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.