Avgående premiärministern Giorgos Papandreou, presidenten Karolos Papoulias och oppositionsledaren Antonis Samaras. Foto: Kostas Tsironis
Avgående premiärministern Giorgos Papandreou, presidenten Karolos Papoulias och oppositionsledaren Antonis Samaras. Foto: Kostas Tsironis

Förhandlingar om grekisk regering bröt samman

Publicerad
Uppdaterad
Det politiska dramat i Grekland blir allt mer bisarrt.
I dag uppgavs en övergångsregering ledd av talman Filippos Petsalnikos vara utsedd, men senare bröt förhandlingarna samman.
Premiärminister Papandreou höll sitt avskedstal och sa att han lämnar över till en koalition - som inte visade sig existera.
I helgen kom de två stora partierna Pasok och Ny Demokrati överens om att landet ska hålla nyval den 19 februari nästa år. Fram tills dess ska en övergångsregering styra landet.
På onsdagseftermiddagen sa den avgående premiärministern Papandreou att partierna hade enats om en övergångsregering.
Källor uppgav att parlamentets 60-årige talman Filippos Petsalnikos (Pasok) skulle utses till ny premiärminister.
– Vi har kommit överens om Petsalnikos, men det kan ändras när premiärministern träffar presidenten, sa Reuters källa som följt diskussionerna mellan premiärminister Papandreou och oppositionsledaren Antonis Samaras.

Höll avskedstal

Papandreou höll ett tv-sänt avskedstal där han lyckönskade den nya premiärministern – men avslöjade inga namn i övergångsregeringen.
– I dag, trots våra politiska och sociala skillnader, lägger vi de ofruktbara konflikterna åt sidan. En regering av politiska krafter tar över som överskrider partier och personlig partiskhet, sa han enligt AP.

Bröt samman

Senare på onsdagen träffade Papandreou presidenten som höll i regeringssamtalen mellan de tre partierna Pasok, Ny Demokrati och Laos.
Men förhandlingarna bröt samman. Stora delar av Pasok och Ny Demokrati vägrade att godkänna Filippos Petsalnikos som ny premiärminister. Laos lämnade mötet, och efteråt sade partiledaren Giorgios Karantzaferis att det var sorgligt att se det strategiska spelet mellan premiärminister Papandreou och Ny Demokratis ledare Antonis Samaras. Han svarade inte på frågan om man hade kommit överens om en ny regering, uppger BBC.
Efter mötet skulle övergångsregeringen ha presenterats, men nu kommer förhandlingarna att återupptas på torsdagen.
– Vi ville ha en stark man som kan hantera alla ekonomiska frågor. Den här kandidaten är så nära Papandreous hållning, det signalerar inte den förändring som det grekiska folket ville ha, säger en parlamentsledamot som vill vara anonym till Reuters.

Ny lösning

En del parlamentsledamöter menar att hoppet nu står till Lucas Papademos, som tidigare har varit vice chef för Europeiska centralbanken.
– Den enda lösningen är Papademos. Om han accepterar till i morgon, kommer vi att kunna bilda en stark regering som kan dra landet ur krisen, säger parlamentsledamoten Spyros Vougias till Reuters.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag