Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förgiftade Navalnyjs plan: Återvända till Ryssland

Aleksej Navalnyj har återhämtat sig snabbt på sjukhuset i Berlin och kan nu gå för egen maskin.Foto: Instagram
Vladimir Putins Kreml har sagt att Navalnyj är fri att återvända till Ryssland.Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Den förgiftade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj kommer ”utan tvivel att återvända” till moderlandet – trots farorna. 

Det uppger organisationen ”Cinema for Peace” som hjälpte till att evakuera Navalnyj från Sibirien, rapporterar Sveriges Radio, SR.   

Under torsdagen höll Jaka Bizlij, vid organisationen Cinema for Peace, en presskonferens över videolänk, rapporterar SR. 

Han berättade att Navalnyj har återhämtat sig oerhört snabbt efter att ha förgiftats, med vad som i tyska och svenska laboratorieundersökningar visat sig vara nervgiftet novitjok. 

Aleksej Navalnyj: ”Få tillbaka kontrollen över fingrarna”

Navalnyj har skrivit på sin Instagramsida om hur hans tillstånd blir bättre och bättre. 

”Sjukgymnast varje dag. Eventuellt ett rehabiliteringscenter. Stå på ett ben. Få tillbaka kontrollen över fingrarna helt. Hålla balans”. 

Kreml har uppgett att Aleksej Navalnyj är ”fri att återvända” till Ryssland – och det verkar som det är Navalnyjs avsikt. 

När den ryske regimkritikern och oppositionspolitikern är tillräckligt återställd, om en eller två månaders rehabilitering, så kommer han utan tvivel att återvända till Ryssland, enligt Jaka Bizlij, rapporterar SR.  

Novitjok kan orsaka hallucinationer

Bizlij flaggar dock för att Navalnyj kan brottas med komplikationer under en tid framöver. 

Cinema for Peace har även hjälpt till att evakuera talespersonen för det ryska, regimkritiska konstnärskollektivet Pussy Riot, när hon förgiftades av ett liknande nervgift. 

Hon led av hallucinationer och och andra svåra symtom i ytterligare en månad innan det mattades av, rapporterar SR

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.