Författaren Torgny Lindgren blev 78 år gammal. Foto: Cornelia NordströmFörfattaren Torgny Lindgren blev 78 år gammal. Foto: Cornelia Nordström
Författaren Torgny Lindgren blev 78 år gammal. Foto: Cornelia Nordström
"Klok är jag inte och inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen", sa Torgny Lindgren i en intervju med Expressens Cecilia Hagen 2014. Foto: Cornelia Nordström"Klok är jag inte och inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen", sa Torgny Lindgren i en intervju med Expressens Cecilia Hagen 2014. Foto: Cornelia Nordström

"Klok är jag inte och inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen", sa Torgny Lindgren i en intervju med Expressens Cecilia Hagen 2014.

 Foto: Cornelia Nordström

Författaren Torgny Lindgren är död

Publicerad

Författaren och ledamoten i Svenska Akademien Torgny Lindgren är död, 78 år gammal.

Han somnade in på torsdagen klockan 12.20 efter en lång tids sjukdom.

– Inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen. Jag vet om den. Jag vinkar till den med vänster hand, sa Lindgren i en intervju med Expressen för tre år sen.

Författaren Torgny Lindgren har avlidit, 78 år gammal.

Odd Zschiedrich, kansliansvarig på Svenska Akademien, säger att Lindgren somnade in på torsdagen vid 12.20.

– Han avled tidigare i dag, vid lunchtid. Det var efter en lång tids sjukdom.

– Vi har haft ganska regelbunden kontakt med både Torgny Lindgren och hans hustru. Men han har varit sjuk en längre tid.

Slog igenom 1982

Lindgren valdes in i Svenska Akademien 1991. Innan han blev författare på heltid jobbade han som lärare.

Lindgren har skrivit ett trettiotal böcker, framför allt romaner men även novellsamlingar och dikter. Han har därutöver skrivit flera radiopjäser.

Lindgren fick sitt stora genombrott 1982 med boken "Ormens väg på hälleberget".

Bland andra romaner finns "Bat Seba", "Hummelhonung", "Pölsan", "Dorés bibel" och "Norrlands akvavit".

Inte rädd för döden

Hans sista verk, radiopjäsen "Ringleken", kom ut 2016. Hans sista roman "Klingsor" kom 2014. I en intervju med Expressen för tre år sen, våren 2014, sa Torgny Lindgren att han skulle fortsätta skriva så länge han lever.

– Vad nästa bok kommer att handla om har jag inte en blek aning om, men skriver gör jag alltid och kommer alltid att göra, jag kan inte upphöra med det, det skriver i mig, sa Lindgren och fortsatte:

2009 fick Torgny Lindgren Piratenpriset.Foto: Sara Strandlund

– Så länge jag inte har blivit totalt åderförkalkad kommer det här att fortsätta i min skalle, så har det fortgått i femtio år nu och så kommer det säkert att fortgå tills livet självt sätter stopp för det.

 

LÄS MER: "Nobelpriset är förfärligt" – intervju med Torgny Lindgren i Expressen 2007

 

På Cecilia Hagens fråga om han var rädd för döden svarade han då:

– Klok är jag inte och inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen. Jag vet om den. Jag vinkar till den med vänster hand.

Hade tre barn

Torgny Lindgren föddes 1938 och växte upp i Raggsjö, Västerbotten. När han utbildade sig som lärare, på 1970-talet, träffade han sin blivande hustru Stina som han fick tre barn tillsammans med. När han blev lärare flyttade han till Vimmerby i Småland.

Han har, utöver att jobba som lärare och författare, varit verksam inom kommunpolitiken för Socialdemokraterna. Vid sidan av platsen som ledamot i Svenska Akademien var han också hedersdoktor vid Linköpings och Umeås universitet. Han var även Hedersledamot av Kalmar och Norrlands nation i Uppsala.

Sin sista tid i livet bodde han på en gård utanför Rimforsa i Östergötland, tillsammans med hustrun.

"Har inte förstått att han är död"

Martina Montelius, 41, författare och medarbetare på Expressens kultursida, blev tagen när hon fick höra att Lindgren gått bort.

– Det var inte alls längre sen, kanske ett år sen, han var alltid vänlig när vi träffades, berättar hon om sista gången hon träffade honom.

– Snäll och spirituell. Jag blev oerhört ledsen när jag fick höra att han är död.

– Jag har läst Torgny Lindgren i hela mitt liv. Man kan störtdyka från hög höjd ner i vilket av hans verk som helst, så hittar man rätt var man än har börjat, säger Maria Montelius.

– Jag kommer minnas honom … det är så svårt … jag har inte riktigt förstått att han är död … han hade det där lilla, lilla litterära hjärtglimret hela tiden. Det tycker jag att vi ska minnas.

Gardell: Oerhört tråkigt

Jonas Gardell, 53, skriver på Twitter:

"Torgny Lindgren är borta! En underbar författare och en kär förlagskamrat! Så oerhört tråkigt att höra!"

 

 

Stina Stoor, 38, författare som 2015 nominerades till Augustpriset för novellsamlingen "Bli som folk":

– Han är helt unik i sin plats … inte bara i Västerbotten utan även i Sverige som berättare. Ständig berättare. Det var tråkigt att höra i dag, att det var slut på den här rösten.

Stina Stor lämnade Västerbotten som tonåring, men när hon började läsa Lindgrens litteratur började hon känna förlåtelse för hemtrakten.

– Jag vet inte om jag någonsin hade flyttat tillbaka om jag inte hade gått via Torgny.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag