Författaren Torgny Lindgren är död

Författaren Torgny Lindgren blev 78 år gammal.
Foto: Cornelia Nordström
"Klok är jag inte och inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen", sa Torgny Lindgren i en intervju med Expressens Cecilia Hagen 2014.
Foto: Cornelia Nordström

Författaren och ledamoten i Svenska Akademien Torgny Lindgren är död, 78 år gammal.

Han somnade in på torsdagen klockan 12.20 efter en lång tids sjukdom.

– Inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen. Jag vet om den. Jag vinkar till den med vänster hand, sa Lindgren i en intervju med Expressen för tre år sen.

Författaren Torgny Lindgren har avlidit, 78 år gammal.

Odd Zschiedrich, kansliansvarig på Svenska Akademien, säger att Lindgren somnade in på torsdagen vid 12.20.

– Han avled tidigare i dag, vid lunchtid. Det var efter en lång tids sjukdom.

– Vi har haft ganska regelbunden kontakt med både Torgny Lindgren och hans hustru. Men han har varit sjuk en längre tid.

Slog igenom 1982

Lindgren valdes in i Svenska Akademien 1991. Innan han blev författare på heltid jobbade han som lärare.

Lindgren har skrivit ett trettiotal böcker, framför allt romaner men även novellsamlingar och dikter. Han har därutöver skrivit flera radiopjäser.

Lindgren fick sitt stora genombrott 1982 med boken "Ormens väg på hälleberget".

Bland andra romaner finns "Bat Seba", "Hummelhonung", "Pölsan", "Dorés bibel" och "Norrlands akvavit".

Inte rädd för döden

Hans sista verk, radiopjäsen "Ringleken", kom ut 2016. Hans sista roman "Klingsor" kom 2014. I en intervju med Expressen för tre år sen, våren 2014, sa Torgny Lindgren att han skulle fortsätta skriva så länge han lever.

– Vad nästa bok kommer att handla om har jag inte en blek aning om, men skriver gör jag alltid och kommer alltid att göra, jag kan inte upphöra med det, det skriver i mig, sa Lindgren och fortsatte:

2009 fick Torgny Lindgren Piratenpriset.
Foto: Sara Strandlund

– Så länge jag inte har blivit totalt åderförkalkad kommer det här att fortsätta i min skalle, så har det fortgått i femtio år nu och så kommer det säkert att fortgå tills livet självt sätter stopp för det.


LÄS MER: "Nobelpriset är förfärligt" – intervju med Torgny Lindgren i Expressen 2007


På Cecilia Hagens fråga om han var rädd för döden svarade han då:

– Klok är jag inte och inte är jag rädd för döden heller, men den är mer närvarande för mig nu än för tjugo år sen. Jag vet om den. Jag vinkar till den med vänster hand.

Hade tre barn

Torgny Lindgren föddes 1938 och växte upp i Raggsjö, Västerbotten. När han utbildade sig som lärare, på 1970-talet, träffade han sin blivande hustru Stina som han fick tre barn tillsammans med. När han blev lärare flyttade han till Vimmerby i Småland.

Han har, utöver att jobba som lärare och författare, varit verksam inom kommunpolitiken för Socialdemokraterna. Vid sidan av platsen som ledamot i Svenska Akademien var han också hedersdoktor vid Linköpings och Umeås universitet. Han var även Hedersledamot av Kalmar och Norrlands nation i Uppsala.

Sin sista tid i livet bodde han på en gård utanför Rimforsa i Östergötland, tillsammans med hustrun.

"Har inte förstått att han är död"

Martina Montelius, 41, författare och medarbetare på Expressens kultursida, blev tagen när hon fick höra att Lindgren gått bort.

– Det var inte alls längre sen, kanske ett år sen, han var alltid vänlig när vi träffades, berättar hon om sista gången hon träffade honom.

– Snäll och spirituell. Jag blev oerhört ledsen när jag fick höra att han är död.

– Jag har läst Torgny Lindgren i hela mitt liv. Man kan störtdyka från hög höjd ner i vilket av hans verk som helst, så hittar man rätt var man än har börjat, säger Maria Montelius.

– Jag kommer minnas honom … det är så svårt … jag har inte riktigt förstått att han är död … han hade det där lilla, lilla litterära hjärtglimret hela tiden. Det tycker jag att vi ska minnas.

Gardell: Oerhört tråkigt

Jonas Gardell, 53, skriver på Twitter:

"Torgny Lindgren är borta! En underbar författare och en kär förlagskamrat! Så oerhört tråkigt att höra!"https://twitter.com/Jonas_Gardell/status/842414155202215936

Stina Stoor, 38, författare som 2015 nominerades till Augustpriset för novellsamlingen "Bli som folk":

– Han är helt unik i sin plats … inte bara i Västerbotten utan även i Sverige som berättare. Ständig berättare. Det var tråkigt att höra i dag, att det var slut på den här rösten.

Stina Stor lämnade Västerbotten som tonåring, men när hon började läsa Lindgrens litteratur började hon känna förlåtelse för hemtrakten.

– Jag vet inte om jag någonsin hade flyttat tillbaka om jag inte hade gått via Torgny.

Torgny Lindgrens utmärkelser

Litteraturfrämjandets stora romanpris (Ormens väg på hälleberget), 1983

Aniarapriset (Merabs skönhet), 1984.

Esseltes litterära pris (Bat Seba), 1984.

Övralidspriset 1989.

Augustpriset (Hummelhonung), 1995.

Gerard Bonniers pris, 1999.

Selma Lagerlöfs litteraturpris, 2000.

Sveriges Radios Romanpris (Pölsan), 2003.

Samfundet De Nios stora pris 2004.

Sveriges radios novellpris för Huset, 2004.

Piratenpriset, 2009.

Källa: Norstedts förlag.

Sex möjliga efterträdare till Torgny Lindgren i Svenska Akademien

Aris Fioretos

Författare bakom en rad romaner, essäer och litteraturhistoriska studier. Hans verk har översatts till ett dussintal språk. Han skriver regelbundet på kultursidorna i Dagens Nyheter och har tilldelats många priser och utmärkelser, senast Samfundet De Nios Stora pris 2013, Sveriges Radios Romanpris 2016.

Per Svensson

Journalist, författare och tidigare chefredaktör för Kvällsposten och kulturchef på Expressen. Sedan 2008 är han senior columnist på Sydsvenska Dagbladets kultursida. Per Svensson är flerfaldigt prisbelönt med bland andra Stora Journalistpriset, Lagercrantzen och Jolopriset.

Sigrid Combüchen

Författare, litteraturkritiker och flerfaldigt prisbelönad, bland annat för verket Byron som hon slog igenom med 1988, som vann Litteraturfrämjandets stora romanpris. Andra pris författaren mottagit är De Nios Stora Pris 1998, Selma Lagerlöfs litteraturpris 2004 och Augustpriset 2010.

Gabriella Håkansson

Författare och litteraturkritiker med romaner som har översatts till tyska, nederländska, tjeckiska, danska och norska. År 2008 vann hon Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare efter att ha skrivit romaner som Operation B och Kätternas tempel.

Magnus Florin

Författare, kulturskribent och chefdramaturg vid Dramaten. Han debuterade år 1989 med Berättelsens gång och har sedan dess nominerats till Augustpriset tre gånger. Magnus Florin har även tilldelades Sveriges Radios Romanpris för Syskonen och nominerades för Ränderna.

Eva Österberg

Historiker, professor och ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien och Kungl. Vetenskapssamhället i Uppsala samt av Hallands akademi. Har vunnit en rad priser och utmärkelser, som SULF-priset, Gerard Bonniers pris och Hertig Karls pris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.