Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författaren Tomas Tranströmer är död

Foto: Dan Hansson / Svd / Scanpix
Foto: Sven Lindwall
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Foto: David Sica
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Sven Lindwall
Foto: Dragan Mitrovic
Foto: Paul Tranströmer
Foto: Michael Norman
Foto: Weine Lexius
Foto: Pressens Bild
Foto: Rob Schoenbaum
1 / 17

Nobelpristagaren i litteratur, Tomas Tranströmer, har avlidit.

Det bekräftar Svenska Akademiens ledamot Per Wästberg för Expressen.

– Han var en av mina absolut äldsta barndomsvänner. En konstant vän från det att jag var femton år tills nu, säger han om vännen.

Poeten och Nobelpristagaren i litteratur, Tomas Tranströmer, har avlidit vid en ålder av 83. Han föddes på Södermalm 1931 i Stockholm där han bodde med sin mamma, då hans föräldrar var skilda.

Han började skriva poesi redan under gymnasiet, efter att han kommit i kontakt med andra litteraturintresserade ungdomar. Detta ledde till vidare studier inom litteratur och psykologi på universitetet. Det var inom det sistnämna ämnet som han påbörjade sin yrkesbana, en som kom att följa honom genom livet – även när han blivit känd som en etablerad poet.

1954 debuterade Tranströmer med diktsamlingen "17 dikter". Han tilldelas Nobelpriset 2011 och några av hans mest kända verk är "Den halvfärdiga himlen" och "Sorgegondolen". Han hyllades tidigt och geniförklarades redan vid sin debut.

Varit i kontakt med familjen

Expressens reporter Kassem Hamadé, som är vän med familjen Tranströmer, har varit i kontakt med Monica Tranströmer. Hon bekräftar att Tomas Tranströmer gick bort under torsdagen.

– De var ledsna, säger Kassem Hamadé.

Familjen förbereder ett pressmeddelande som kommer att släppas under fredagseftermiddagen. Familjen berättar också för Kassem Hamadé att Tomas Tranströmer var pigg in i det sista.

Akademiledamoten Per Wästberg bekräftar även han för Expressen att hans vän sedan tonåren, Tomas Tranströmer, har gått bort. De båda såg senast över en middag för mindre än en månad sedan. Wästberg upplevde då sin vän som pigg och glad – han spelade på pianot och åt med god aptit, berättar han.

När Expressen talar med Wästberg är det bara timmar sedan han nåddes av beskedet.

– Det här kom ganska plötsligt, denna hjärnblödning som blev den sista. Det är en mycket sorglig tidpunkt just nu, säger han.

– Han var en av mina absolut äldsta barndomsvänner. En konstant vän från det att jag var femton år tills nu. Och vi har hållit kontakt fram tills nu, så jag tycker mig känna honom utan och innan.

Tranströmers storhet har han svårt att sätta ord på. Enligt hans mening finns det ingen motsvarighet inom den svenska eller skandinaviska poesin.

– Han är läst på ett 60-talet språk och till och med mullornas Iran har gett ut hans samlade verk, säger han.

Trots framgångarna, med världsberömmelse och Nobelpris, beskriver han Tranströmer som oerhört anspråkslös. Han berättar att han tog sin roll inom litteraturen med ett lugnt småleende.

– Han var den minst skrytsamma människa man kan tänka sig. Han sökte ingen prestige eller ärebetygelser överhuvudtaget. Han var upptagen med att skriva om det som han tyckte var otroligt viktigt, konstaterar han.

Ansågs vara svår

Per Wästberg tror att det som folk fängslas av när det kommer till Tranströmers skrivande är det faktum att han lyckats registrera alla små evigheter mellan liv och död.

En egenskap som tillät honom att skapa bilder så mättade av erfarenheter att alla kunde känna igen sig i dem.

– I början ansågs han vara svår, men blev med tiden en folklig poet trots att han inte ändrade på sig. Folk hade en pocket med hans dikter på nattduksbordet som de tog till om de vaknade ur en mardröm.

– Han tillhör de sällsynta som har framför sig en lång odödlighet. Mer än någon annan svensk poet på 1900-talet, i alla fall, säger han.

Författaren och dramatikern P. O Enquist minns sin avlidne vän Tomas Tranströmer som "en lång humoristisk kille från Västerås".

Det var i alla fall det första intrycket.

– Han var jättetrevlig, enkel och han stod så att säga lite på sidan av politiska strömningar, säger han.

Vad gäller Tranströmers egna sätt att skriva poesi, råder ingen tvekan om vad som utmärkte honom, enligt Enquist. Han menar att författarkollegan redan från debuten på 50-talet hade ett helt unikt tonfall i sina dikter – som gick rakt in i en hel, samtida generation.

– Det har nog aldrig hänt förut; att en debutant fick ett så markant inflytande på sina generationskamrater. Det var något i tonfallet… Vi lärde oss inte bara hans dikter utantill, utan tonfallet, det enkla, rena, gick rakt in i en hel generation på 50-talet. Och det satt kvar, säger han.

Minns hans humor

Anna Tillgren som har haft hand om Tomas Tranströmers verk, och som åkt på utlandsturnéer med honom, nämner hans roll för svensk poesi som omätbar.

– Han finner en röst som talar till en direkt. Det är skenbart enkelt, men när man läser om dikterna, vilket man kan göra hur många gånger som helst, ser man hur många djup det finns.

En egenskap som hon beskriver som unik för hans skrivande. Som person minns hon Nobelpristagarens stora humor, men även som en av de klokaste människorna hon kan dra sig till minnes. Hon menar att Tranströmer såg alla människor oavsett bakgrund – och dömde ingen.

– I vår tid är det en egenskap som jag hoppas att fler kan smittas av via hans poesi.

Sitt första möte med Tranströmer hade Tillberg på en studentskiva, där Tranströmer var vän med familjen.

– Men då vågade jag inte gå fram till honom, skrattar Tillberg.

Eva Bonnier, Tranströmers bokförläggare under de senaste 20 åren, mötte honom första gången under poetens 60-årsdag då de hade en mottagning för honom på förlaget, berättar hon i Expressens live-sändning.

Är en nationalklenod

På frågan vad hon bäst minns av Tranströmer berättar hon om alla gånger som de träffats hemma hos honom för att diskutera nya bokprojekt – men även för att umgås.

– Han hade en fantastisk humor. Det var alltid kul att träffa honom, säger hon.

Hon tillägger att förlaget kommer fortsätta sin utgivning av Tranströmer:

– De kommer fortsätta att finnas och sälja, och har fortfarande en stor älskande publik. Vi har en annan slags bok på gång som kommer under hösten. Det är en bok som är under arbete.

Hon nämner att de sågs sista gången i januari.

– Då talade vi om den här boken som kommer till hösten och vi åt lunch hemma hos honom, några stycken, berättar hon.

För en kort tid sedan, den 12 februari, spelade Louisiana Channel in en kortfilm hemma hos Tomas Tranströmer, enligt TT. Enligt Bonniers kom det att bli Nobelpristagarens sista framträdande.

Svenska Akademien beskriver sin sorg

Svenska Akademien, som tilldelade honom priset 2011, beskriver på sin hemsida hur man tagit emot hans bortgång med sorg och bestörtning:

"Akademiens höga uppskattning av hans verk och betydelse behöver ingen betvivla: vi skänkte honom Nobelpriset. Han var en av vår samtids främsta poeter, som vunnit läsare och beundrare runt hela världen. Det som dödligt var av Tomas Tranströmer är borta, men det som hans geni skapade lever kvar. Våra tankar går till hustrun Monika och barnen".

Även kultur- och demokratiministern har kommenterat bortgången i ett pressmeddelande.

– Tomas Tranströmer har skapat förutsättningar för mig och miljoner andra att kunna bli människor. Hans dikter ger oss hopp om en ljusare framtid i en mörk samtid, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Reaktioner på sociala medier

På sociala medier strömmar det in kondoleanser till den folkkära poeten.

Niklas Strömstedt skriver på Twitter:


https://twitter.com/poptonten/status/581491515840696320

Även den tidigare utrikesministern Carl Bildt har uttryckt sin sorg.


https://twitter.com/CBildt/status/581490600052174848

Likaså har Margot Wallström, utrikesminister, Twittrar och hyllar honom genom att skriva ut en av hans dikter. Likaså har Steffo Törnqvist, programledare, skrivit på Twitter:


https://twitter.com/SteffoTornquist/status/581479928518053888

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.