Författaren: S
har infiltrerats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niklas Nordström t.v., här på bild med Mikael Damberg, pekas ut som infiltratör från näringslivet av författaren Daniel Suhonen.
Foto: Evelina Carborn Exp

Socialdemokraterna har infiltrerats av PR-konsulter och lobbyister från mäktiga aktörer inom näringslivet.

Det hävdar författaren Daniel Suhonen i sin bok om spelet kring avgångne S-ledaren Håkan Juholts avgång.

En person pekas särskilt ut: Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

Nu bemöter han anklagelserna.

– Det där är inget nytt, säger han till Expressen.

Håkan Juholts tidigare hemlige rådgivare Daniel Suhonen orsakade stora rubriker i veckan  innehållet i boken "Partiledaren som klev in i kylan" blev känt.

Boken kommer officiellt ut i nästa vecka.

Suhonen berättar bland om det han säger var en interna konspiration mot Håkan Juholt som slutligen ledde till hans avgång.

Men utöver beskrivningar över hur ledande socialdemokrater ska ha satt käppar i hjulet för den då hårt ansatte Juholt driver Daniel Suhonen också frågan att han anser att partiet har stora strukturella problem.

Har nästlat sig in

– I boken visar jag hur delar av näringslivets politiska organisationer, väldigt intrikat, har nästlat sig in via PR-konsulter och lobbyister i det socialdemokratiska partiet. De har under 20-25 år värvat ett antal konsulter som jobbar åt dem i vinstfrågan och för vapenindustrin. Det är helt enkelt socialdemokrater med partibok som är mycket högt betrodda, men som egentligen är socialdemokratiska agitatorer avlönade av svenskt näringsliv, PR-byrån Prime, kärnkraftslobbyn eller vapenindustrin, säger han.

En person pekas särskilt ut av Suhonen. Det är Niklas Nordström, tidigare SSU-ordförande och mångårig PR-konsult på Prime. Numera är Nordström kommunalråd i Luleå.

Suhonen säger:

– En sådan som Niklas Nordström som nu mycket märkligt har blivit kommunalråd igen i Luleå, och spås en lysande framtid i partiet. Han har arbetat på uppdrag och bekostnad av Svenskt Näringsliv för att vrida socialdemokratin i högerriktning. Han har varit en infiltratör från näringslivet och är i dag varmt välkommen tillbaka på en av de ledande befattningarna, och är riktigt god vän med Mikael Damberg och med vissa andra delar av partiledningen.

Väldigt allvarligt

Daniel Suhonen ser det som en avgörande fråga för partiet.

– Jag menar att det här är väldigt allvarligt. Socialdemokratin är enligt mig en rörelse för vanliga människor mot kapitalets intressen. Då kan inte de kapitalintressena tala i partiledningen, och tala starkare än facket.

Det Daniel Suhonen beskriver i boken grundar sig på en artikelserie i Aftonbladet år 2010. Det handlade om att några socialdemokrater, Niklas Nordström var en av dem, enligt uppgifter tagit 4,5 miljoner av Svenskt Näringsliv för "att sätta en högervinklad valanalys i händerna" på det socialdemokratiska partiet.

Nordström var konsult på PR-byrån Prime, och Suhonen driver tesen att paritets valanalys var "en näringslivsprodukt, applicerad mitt i partiets centrala nervsystem".

"Är gammalt"

Niklas Nordström har inte läst det Daniel Suhonen skrivit i sin bok.

– Nej, jag har inte tagit del av något från boken utan bara sett vad som har stått i tidningarna. Jag ägnar mig numera åt kommunalpolitiken i Luleå, säger Niklas Nordström.

Suhonen kallar dig bland annat en infiltratör från närningslivet, vad är din kommentar till det?

– Allt det där är gammalt och avhandlades redan 2010, så jag har inget mer att säga än vad som redan har sagts i den frågan. Det där är inget nytt, jag har ingen vidare kommentar, det är inget som rör mig i dagsläget.

Hur är din relation till Suhonen i dag?

– Jag har ingen anledning till att recensera vare sig honom eller boken. Jag har annat som jag ägnar mig åt än att läsa den typen av gamla historier. Det där är avklarat sedan länge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.