Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författaren Johanna Ekström hade sex med Arnault på golvet

Författaren Johanna Ekström berättar i en artikel i Guardian om ett samlag med den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault.
Foto: CHRISTINE OLSSON / DN

Skandalen kring Svenska Akademien tar en ny vändning inför en internationell mångmiljonpublik.

Författaren Johanna Ekström, dotter till akademiledamoten Per Wästberg, berättar i den brittiska tidningen Guardian om hur hon hade sex med den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault – på ett källargolv i hans kulturklubb.

Hon skriver att inget våld förekom, men undrar om det var ”ett slags transaktion, sex i utbyte mot tillträde till den inre kretsen”.

Världen följer med stort intresse turbulensen kring Svenska Akademien. Att inget Nobelpris i litteratur delades ut förra året väckte stor uppmärksamhet – och internationella medier rapporterar utförligt om alla turer kring Akademien, om den våldtäktsdömde ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault och hans hustru, poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson.

Johanna Ekström understryker i The Guardian att det skedde utan tvång. ”Det här är inte en berättelse om en våldtäkt”, skriver hon.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nu skildrar författaren Johanna Ekström i en lång artikel i brittiska Guardian hur hon hade sex med Arnault i hans kulturklubb Forum. Guardian är en anrik och ansedd tidning som läses av den brittiska kultureliten – och är dessutom en av världens största nyhetssajter på nätet med cirka 42 miljoner unika besökare varje månad.

”Sedan ber han mig klä av mig”

”En tidig eftermiddag går jag med på att träffa Jean-Claude i klubbens kontor för att diskutera min kommande uppläsning … Vi sitter på soffan, så nära att våra knän och axlar nuddar varandra … När vi druckit vårt kaffe går vi in i själva klubben. Han låser dörren och visar mig det gröna rummet. Sedan ber han mig att klä av mig”, skriver Johanna Ekström i Guardian och fortsätter:

”Jag vill inte ha sex med honom. Han är 24 år äldre än jag. Å andra sidan vill jag att vi båda ska ha något speciellt, något vuxet, mellan jämlikar. Det är en neutral akt. Utan motstånd och utan förståelse.”

”Det är en neutral akt. Utan motstånd och utan förståelse”, skriver Johanna Ekström i The Guardian.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Jag tittar i taket. Min kropp är på det kalla betonggolvet. Jag har en gammal hoprullad matta under huvudet. Jean-Claude, fortfarande helt påklädd, är nästan nonchalant”, skriver hon.

Inbjuden att läsa dikter

Ekström understryker att de hade sex utan tvång. ”Det här är inte en berättelse om en våldtäkt”, skriver hon.

Som ung poet i 20-årsåldern blir hon inbjuden att läsa sina dikter på kulturscenen Forum i centrala Stockholm. Forum ägs av paret Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault – och Arnault är den som driver verksamheten, som anses stå nära Svenska Akademien.

Redan 1997 rapporterade Expressen att Akademien fått – och ignorerat – brev från kvinnor knutna till Forum som anklagade Arnault för övergrepp. I november 2017 vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om att han utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp. Den gången, i anslutning till metoo-kampanjen, blev det stor skandal, polisutredning och sedan åtal.

Expressen 5 april 1997.
Foto: Arkiv
Expressen 6 april 1997.
Foto: Arkiv

Fängelse för våldtäkter

Den 3 december förra året dömde hovrätten Arnault till 2,5 års fängelse för två fall av våldtäkt samt till att betala 215 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan.

Svenska Akademien bröt i december 2017 alla kontakter med Arnault, som dittills bland annat skött Akademiens lägenhet i Paris, stoppade det ekonomiska stödet till hans kulturklubb och beslutade att utreda ”samröret med denne man”.

”Det har under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande”, hette det i ett pressmeddelande som dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius läste upp efter ett dramatiskt sammanträde med Akademiens ledamöter.

Den 23 november 2017, efter ett dramatiskt sammanträde med Svenska Akademien, berättade Sara Danius att ledamöters ”döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling” av Jean-Claude Arnault.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

En av de ”döttrar” Sara Danius kan ha syftat på är Martina Montelius, dramatiker, regissör och medarbetare på Expressens kulturredaktion – samt dotter till akademiledamoten Kristina Lugn. Martina Montelius bekräftar att hon är en av de 18 kvinnor som vittnade i Dagens Nyheter. Den gången anonymt, men i september förra året trädde hon fram i P4 Extra.

”En pusselbit”

– Artikeln i Guardian är en personlig reaktion från Johannas sida och en pusselbit om mannen som är intressant sedan han har dömts för våldtäkt. Det finns säkert flera liknande berättelser. Den bekräftar hans maktfullkomliga och sexuellt gränslösa beteende, säger Martina Montelius.

”Det är viktigt att hålla isär två diskussioner. Den ena är juridisk och handlar om våldtäkt och övergrepp. Den andra handlar om moral, om hur han beter sig mot andra människor”, säger Martina Montelius.
Foto: FOAD BAGHLANIAN / FOAD BAGHLANIAN/ATLAS FÖRLAG

– Det som hände mellan mig och Arnault var ett rent övergrepp. Det är viktigt att hålla isär två diskussioner. Den ena är juridisk och handlar om våldtäkt och övergrepp. Den andra handlar om moral, om hur han beter sig mot andra människor, säger hon.

Martina Montelius säger att hon inte vet om det var henne och Johanna Ekström som Sara Danius syftade på. Och inte heller om det kan finnas fler ”döttrar” som utsatts för Arnault.

Jean-Claude Arnault överklagar domen

Jean-Claude Arnault tillbakavisar bestämt alla anklagelser och ska överklaga hovrättens dom i Högsta domstolen. Hans advokat, Björn Hurtig, säger att Johanna Ekströms artikel bekräftar det Arnault har sagt i rätten.

Jean-Claude Arnault vid rättegången i Stockholms tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Hon skriver själv att hon inte ser det som ett övergrepp, utan som något hon ångrar i efterhand. Min klient förnekar alla former av övergrepp. Det stämmer med vad hon skriver, det var inte ett övergrepp, säger Björn Hurtig.

– Vi har överklagat domen och har fram till den 28 januari att slutföra vår talan. Det ska vi göra, säger han.

Stig Larsson: ”Anständig kulturförening”

Författaren Stig Larsson är god vän till Arnault. Han säger att han är överraskad över Johanna Ekströms artikel. 

– Uppgifterna i artikeln kommer som en överraskning. Jag känner både Jean-Claude och Johanna, båda ingår i min bekantskapskrets, säger Stig Larsson.

”Att det skulle ha varit sex inblandat framstår så tokigt att det blir komiskt”, säger författaren Stig Larsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Forum var en anständig kulturförening, där vi som var författare lärde känna en massa musiker. Det var en äldre publik, med en och annan yngre person som medverkade. Att det skulle ha varit sex inblandat framstår så tokigt att det blir komiskt, säger han.

I Guardian-artikeln skriver Johanna Ekström om ett nytt möte med Arnault några månader senare:

”Han frågar om jag vill följa med honom hem så att han kan visa några tavlor han vet att jag är intresserad av … Han visar mig tavlorna. Han visar mig deras sovrum och en tavla där. Han föreslår att vi ska ha sex på sängen … Vi sitter på deras säng. Det är skymning … Avtrycken av deras huvuden syns fortfarande i kuddarna. Jag säger nej, att det inte är en bra idé. Jag säger nej igen. Jean-Claude är påträngande, men inte hotfull.”

Jean-Claude Arnault ringde en tidig morgon

Hon berättar att hennes pappa valdes in i Svenska Akademien fem år efter händelsen på källargolvet. Och att han kom att sitta intill Katarina Frostenson. Hon hade bara sporadisk kontakt med Arnault tills hon gav ut en novellsamling. En av novellerna skildrade en ung kvinnas relation med en äldre man, detta baserat på en verklig kärlekshistoria.

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault 1997.
Foto: TONI SICA / TT NYHETSBYRÅN

Hon skickade boken till Arnault – och en tidig morgon ringde han. Han sade att både han och hans fru Katarina var mycket upprörda över novellen med kärlekshistorien. De var båda övertygade om att den handlade om honom och därför måste hon nu "dementera" att så var fallet, sade han. Johanna Ekström svarade att den inte alls handlade om honom.

"Han sade: 'Hon är verkligen ursinnig på dig nu!' Jag darrade av skräck. Jag kände mig anklagad trots att jag var oskyldig. Men jag var naturligtvis också skyldig trots allt. Det mörka minnet av källargolvet. Jag naken, han nästan helt påklädd med de svarta jeansen neddragna ... Var Katarina verkligen upprörd? Tyckte hon verkligen att novellen avslöjade honom? Hade hon läst hela?", skriver Johanna Ekström i Guardian.

Johanna Ekström inte bland de 18

Hon skriver att hon i dag, 28 år senare, ser tillbaka på det som hände i källaren på Forum med ”mörka, blandade känslor”. Hon var inte bland de 18 kvinnor som vittnade i Dagens Nyheter hösten 2017 och skriver att hon kände sig ”lättad” när tidningen publicerade deras vittnesmål.

Jag kände en tung vikt lyftas från mig. Det var som att Forum-klubbens tak lyftes bort. Det som varit gömt flöt fram i ljuset. Det var inte längre farligt. Men det gjorde ont”, skriver hon.

Svenska Akademiens ledamot Per Wästberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johanna Ekström, 48, är författare och fotografisk konstnär. Hon är dotter till författarna Per Wästberg och Margareta Ekström. I den uppmärksammade boken ”Om man håller sig i solen” (2012) skriver hon om det hon upplevde som pappans svek och om hur han försvann ur hennes vardagsliv när hon var 16 år.

Hon meddelar via Guardians redaktion att hon inte vill kommentera artikeln eftersom ”allt hon har att säga finns i texten publicerad i Guardian”. Inte heller tidningen vill kommentera publiceringen av hennes text.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.