Författaren Harper Lee har fött. HOn blev 89 år gammal. Foto: Rob CarrFörfattaren Harper Lee har fött. HOn blev 89 år gammal. Foto: Rob Carr

Författaren Harper Lee har fött. HOn blev 89 år gammal.

 Foto: Rob Carr
Harper Lee vann Pulitzerpriset för sin roman "Dödssynden" 1961. Foto: Gary TramontinaHarper Lee vann Pulitzerpriset för sin roman "Dödssynden" 1961. Foto: Gary Tramontina
Harper Lee vann Pulitzerpriset för sin roman "Dödssynden" 1961. Foto: Gary Tramontina
Harper Lee publicerade den oväntade uppföljaren till "Dödssynden" för bara några månader sedan. Den heter "Ställ ut en väktare". Foto: Andy Rain / Epa / TtHarper Lee publicerade den oväntade uppföljaren till "Dödssynden" för bara några månader sedan. Den heter "Ställ ut en väktare". Foto: Andy Rain / Epa / Tt
Harper Lee publicerade den oväntade uppföljaren till "Dödssynden" för bara några månader sedan. Den heter "Ställ ut en väktare". Foto: Andy Rain / Epa / Tt

Författaren Harper Lee död – hon blev 89 år

Publicerad

Den världskända författaren Harper Lee har avlidit.

Hon blev 89 år gammal.

Nu sörjs hon av litteraturvärlden.

– Vi har förlorat en stor författare, en god vän och en integritetens ledstjärna, säger hennes litterära agent Andrew Nurnberg till BBC.

Den amerikanska författaren Nelle Harper Lee blev världsberömd med sin kultroman "Dödssynden" från 1960, och som första debutant någonsin tilldelades hon Pultizerpriset ett år senare.

Men trots framgångarna valde hon att dra sig undan offentligheten och beskedet var att hon aldrig skulle ge ut någon mer bok.

Litteraturvärlden togs därför med storm när hennes förlag i februari förra året meddelade att den världsberömda författaren skulle ge ut en uppföljare till "Dödssynden" - och när "Ställ ut en väktare" publicerades i juli förra året hade romanen förhandsbeställts i mer än två miljoner exemplar.

Det råder därför stor sorg när den hyllade succéförfattaren nu avlidit 89 år gammal.

"En extraordinär kvinna"

"Världen vet att Harper Lee var en lysande författare, men många känner inte till att hon också var en extraordinär kvinna som var oerhört glad, ödmjuk och snäll. Hon levde sitt liv på det sätt hon ville - privat - omgärdad av böcker och de människor som älskade henne. Jag kommer alltid värdesätta den tid jag tillbringat med henne." skriver förlaget Harper Collins vd Michael Morrison i ett uttalande.

Harper Lees litterära agent Andrew Nurnberg träffade henne för bara sex veckor sedan och då var hon frisk och kry.

– Hon var full av liv, lika skarp och rolig som alltid. Hon citerade Thomas More och tillrättavisade mig på Tudor-historien. Vi har förlorat en stor författare, en god vän och en integritetens ledstjärna, säger Andrew Nurnberg till BBC.

Harper Lee föddes 28 april 1926 i Monroeville och var det yngsta av fyra barn.

Hon flyttade till New York 1949 där hon arbetade på en resebyrå samtidigt som hon skrev på fritiden. I slutet på 1950-talet var hon klar med manuset till "Dödssynden" men förlaget bad henne att skriva om romanen.

Stor försäljningsframgång

Det är den tidiga versionen som förlaget bad Harper Lee att skriva om som förra året publicerades som den nya romanen "Ställ ut en väktare", och är en föregångare till "Dödssynden". Manuset hittades av en slump av författarens juridiska ombud sommaren 2014.

Harper Lee drabbades av en hjärtattack 2007 men repade sig från sjukdomen. De senaste åren har hon bott på ett ålderdomshem i hemstaden, dit hon återvände för gott efter att hennes syster Alice blev sjuk och behövde hjälp uppger al.com.

"Dödssynden" - med den engelska titeln "To kill a mocking bird" - har sålts i över 40 miljoner exemplar sedan den först publicerades.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag