Författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Gunnel Vallquist är död, enligt ett pressmeddelande från akademien. Foto: Lars EpsteinFörfattaren och ledamoten i Svenska Akademien, Gunnel Vallquist är död, enligt ett pressmeddelande från akademien. Foto: Lars Epstein
Författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Gunnel Vallquist är död, enligt ett pressmeddelande från akademien. Foto: Lars Epstein
Gunnel Vallquist och Birgitta Trotzig vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2007. Foto: Maja Suslin / ScanpixGunnel Vallquist och Birgitta Trotzig vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2007. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Gunnel Vallquist och Birgitta Trotzig vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2007.

 Foto: Maja Suslin / Scanpix
Gunnel Vallquist hade en stark och respekterad ställning inom den katolska kyrkan. Mycket av hennes författarskap präglas också av hennes personliga tro. Gunnel Vallquist erhöll professors namn för sitt översättningsarbete. Foto: Martin CejieGunnel Vallquist hade en stark och respekterad ställning inom den katolska kyrkan. Mycket av hennes författarskap präglas också av hennes personliga tro. Gunnel Vallquist erhöll professors namn för sitt översättningsarbete. Foto: Martin Cejie
Gunnel Vallquist hade en stark och respekterad ställning inom den katolska kyrkan. Mycket av hennes författarskap präglas också av hennes personliga tro. Gunnel Vallquist erhöll professors namn för sitt översättningsarbete. Foto: Martin Cejie
Ett brett urval av Gunnel Vallquists texter, helt enkelt betitlat Texter i urval, gavs ut till hennes 90-årsdag den nittonde juni 2008, skriver Svenska Akademien på sin hemsida. Foto: Susanne WalströmEtt brett urval av Gunnel Vallquists texter, helt enkelt betitlat Texter i urval, gavs ut till hennes 90-årsdag den nittonde juni 2008, skriver Svenska Akademien på sin hemsida. Foto: Susanne Walström
Ett brett urval av Gunnel Vallquists texter, helt enkelt betitlat Texter i urval, gavs ut till hennes 90-årsdag den nittonde juni 2008, skriver Svenska Akademien på sin hemsida. Foto: Susanne Walström

Författaren Gunnel Vallquist har avlidit

Publicerad

Författarinnan och ledamoten i Svenska Akademien, Gunnel Vallquist är död, enligt ett pressmeddelande från akademien.

Hon invaldes på stol 13 år 1982.

Gunnel Vallquist blev 97 år.

Akademiledamoten Gunnel Vallquist är död. Hon föddes 1918 och blev 97 år gammal.

Det meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Gunnel Vallquist var författare och översättare. Hon invaldes i Svenska Akademien 1982 på stol 13. Hon efterträdde poeten Anders Österling.

Gunnel Vallquist översatte Proust

Främst har hennes översättningsarbete gällt verk från franska till svenska, bland annat översatte hon samtliga delar i Marcel Prousts "På spaning efter den tid som flytt", skriver Svenska Akademien på sin hemsida.

Gunnel Vallquist hade en stark och respekterad ställning inom den katolska kyrkan. Mycket av hennes författarskap präglas också av hennes personliga tro. Gunnel Vallquist erhöll professors namn för sitt översättningsarbete.

Gunnel Vallquist bosatte sig i Frankrike

Efter filosofie magister-examen i Uppsala 1946 och bosatte sig sedan i Frankrike i ett decennium.

Ett brett urval av Gunnel Vallquists texter, helt enkelt betitlat Texter i urval, gavs ut till hennes 90-årsdag den nittonde juni 2008, skriver Svenska Akademien på sin hemsida.

Det är trettiosex texter som sträcker sig över perioden 1949-2005 och inbegriper bland annat en unik serie artiklar, publicerad i samband med de fem påveskiften som Gunnel Vallquist har upplevt.

Det handlar om en festskrift som snarare är en tankebok än en regelrätt festskrift, med tankar av avsevärt djup från mer än ett halvt sekel. Gunnel Vallquist blev 97 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag