Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Författaren Arto Paasilinna död – blev 76 år gammal

Arto Paasilinna är död. Författaren blev 76 år gammal.Foto: TOMMY HOLL

Den finske författaren Arto Paasilinna är död, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Han blev 76 år gammal. 

Författaren skrev humoristiska romaner och nådde internationell framgång med böcker som "En lycklig man" och "Kollektivt självmord". 

Har du läst något av Arto Paasilinna?

Sveriges radios Kulturnytt berättar att den kände författaren nu är avliden. 

Hösten 2009 drabbades Arto Paasilinna av en allvarlig hjärnblödning och gav därefter upp författandet. 

Slutade skriva efter hjärnblödningen

– Han tillstånd är mycket bättre nu men han måste bo på ett vårdhem, berättade Marja Tuloisela-Kunnas, Arto Paasilinnas finska agent, för sajten artopassilinna.se

Arto Paasilinna föddes under andra världskriget 1942 och kom tillsammans med sin familj till norra Finland som krigsflyktingar, enligt hemsidan. 

Han började skriva redan som barn, gav ut sin första bok när han var drygt 20 år och skulle komma att bli en av Finlands mest älskade författare under sin livstid. 

Genombrott 1975 med "Harens år"

Han stora genombrott kom med boken "Harens år" 1975, en bok som översattes och gavs ut på svenska först 1992.  

Arto Paasilinna har under sin författarkarriär skrivit ett 40-tal böcker varav ungefär hälften är översatta till svenska. I Sverige har författaren verk sålts i drygt en miljon exemplar. 

Internationellt har böcker som "En lycklig man", "Uppdrag: skyddsängel" och "Kollektivt självmord" haft stora framgångar. 

Böckerna finns översatta till en rad språk. 

Han har belönats med flera priser som Pro Finlandia Priset (1993), det franska Air Inter Priset (1994) och det italienska Giuseppe Acerbi Priset (1994). 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.