Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Författaren Anders Ehnmark är död

Anders Ehnmark.Foto: MATTIAS BARDÅ
Per Svensson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Författaren och journalisten Anders Ehnmark har avlidit, uppger hans familj för Dagens Nyheter.

Han blev 87 år gammal.

– Det är över 40 års intensiv vänskap och arbetsgemenskap som går i graven, säger författaren P O Enquist till Expressen.

Anders Ehnmark har skrivit för Expressen under många år, med start år 1956.

I sitt författarskap skrev han bland annat utrikespolitiska rapporter om länder som Angola, Kuba, Guinea-Bissau, men också om Sverige.

Annika Hagström var gift med Anders Ehnmark under nästan 50 år

– Han hade ett så ljust sinne, ända till slutet, säger Annika Hagström, sedan nästan femtio år gift med Anders Ehnmark till DN. 

Maria Schottenius blev Anders Ehnmarks kollega, och nära vän, när hon var kulturchef på Expressen från 1993 fram till 2002. 

Maria Schottenius, kulturjournalist vid Dagens Nyheter och under många år kulturchef för Expressen. Foto: OLLE SPORRONG

– Han var en oerhört ljus gestalt. Och en person som på sätt och vis var en romantiker. Han hade en väldig förmåga att skilja på det som han såg som ”skitfrågor”, ofta det som man jagade upp sig för i offentligheten för tillfället, och det som han ansåg var väsentligt. Han var en betraktare, alltid en betraktare. Och väldigt garderad. Han hade stor värme och stor distans på samma gång, säger Maria Schottenius. 

Hon minns även hans jämställda och jämlika förhållningssätt till människor. 

– Han behandlade alla lika. Det fanns ingen som var finare än någon annan, utan det var helt enkelt mänskliga kvalitéer som han gick på. Väldigt genuin, aldrig snobbig. 

Annika Hagström skulle ha följt med på Parisresan

Maria Schottenius befinner sig just nu med sin make, Olle Svenning, och vänner i Paris och meningen var att Anders Ehnmarks hustru Annika Hagström skulle ha följt med. 

– Vi hade beställt resan. Men eftersom han började bli dålig så bestämde sig hon för att inte följa med. Det var klokt, för hon såg på honom att det nog inte var lång tid kvar. Vi pratade med henne under fredagsmorgonen. Sedan ringde hon när han hade dött, nästan medan vi pratade. Det var väldigt, väldigt nära inpå. Hon berättade direkt, säger Maria Schottenius. 

Hur mår hon? 

– Hon är också väldigt förberedd och samlad. Han har varit dålig under många år, så det var ingenting oväntat.  

P O Enquist om Anders Ehnmark: ”Svår att imitera”

Anders Ehnmark och hustrun skrev också reportageböcker tillsammans. 

Författaren och dramatikern P O Enquist beskriver Ehnmark som unik författare i stil.

– Han var liksom Strindberg svår att imitera. 

Samtidigt var Anders Ehnmark en grovarbetare och fyllde funktionen av ”brandkår” på Expressens kulturredaktion. 

– När vi skulle recensera någon bok eller eller någon hade missat något. Då budade vi boken till bensinmacken i Nykvarn och sedan hämtade han upp den. Sedan läste han jättesnabbt och så levererade han recensionen i god tid och på exakt mått. Han var den perfekta medarbetaren, säger Maria Schottenius. 

Foto: OLLE SPORRONG

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver i en minneskrönika

”Jag är den sista kulturchefen på Expressen som fick glädjen att jobba med Anders Ehnmark. Han kunde på rekordtid ta sig an vilken tegelsten som helst om världen, om filosofin, om demokratin. Man kunde buda boken ena dagen och nästa få en mästerlig text, så kondenserad att det aldrig blev några platsproblem. Därtill var han vänligheten själv, anspråkslös och med underfundig humor. Det går inte att överskatta den betydelse som Anders Ehnmark, i nära samarbete med P O Enquist och Bo Strömstedt, har haft för Expressen, och Expressens kulturredaktion i synnerhet”, skriver Karin Olsson

Detta var Ehnmarks tidning.

– Anders Ehnmark var under många år denna tidnings inte bara ögon och öron, utan också dess samvete. Vi sörjer en sann publicist, säger Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson. 

Anders Ehnmark var även känd för att strö frikostigt med uppskattade ”oneliners” omkring sig. 

Per Svensson, tidigare kulturchef på Expressen berättar om hur han alltid sett upp till Anders Ehnmark.

– Han var en av de stora förebilderna. Också på ett personligt plan. Frihet var ju hans stora tema. Och han förverkligade ju det i sitt liv genom att leva det här livet ute i ett torp i Taxinge, där han skulle hugga ved på förmiddagarna och skriva på eftermiddagarna. Det är ett slags utopiskt liv han förverkligade, så han är ju en förebild på många sätt, som fortsätter:

– Det viktigaste för honom var att alltid vara rolig. Det var det viktigaste för honom, att vara rolig, att ha roligt. Också i den meningen var han en förebild. Anders var aldrig tråkig.

Per Svensson: ”För Expressen har han betytt otroligt mycket”

Per Svensson berättar också om Anders Ehnmarks betydelse och avtryck som journalist på Expressen.

– För Expressen har han betytt otroligt mycket, som menar att Ehnmark genom åren bland annat haft stort inflytande som stilist:

Per Svensson.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN


– Men också den här intelligenta respektlösheten. Att kunna ta saker med en lätt hand. Med skarpa tankar och lätt hand kan man säga, det var ett ideal för Expressens kultursidor när de är som bäst.

P O Enquist och Anders Ehnmark 1982.Foto: KENNETH JONASSSON