Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företaget misstänks ha bluffat till sig 75 miljoner kronor

Företaget som hjälpte en 32-åring i Halmstad att få ut miljoner för en spelad cp-skada misstänks ha lurat till sig runt 75 miljoner.
Härvan av fusk med bidrag och ersättning från Försäkringskassan växer.
Företaget som hjälpte en 32-åring i Halmstad att få ut miljoner för en spelad cp-skada misstänks ha lurat till sig runt 75 miljoner.

FAKTA

Kanindans och bordtennis


"Kanindansaren" var först ut av fallen. En pappa och en son dömdes i januari av Halmstads tingsrätt till tre års fängelse vardera sedan de lurat sig till totalt fyra miljoner kronor i assistansersättning 2005–2009 genom att påstå att sonen var förlamad efter en allvarlig bilolycka. Sonen filmades på Liseberg dansande med en kaninfigur.

En kort tid senare dömdes en 53-åring som hävdat sig vara svårt skadad av både en arbets- och en bilolycka. Mannen lurade till sig 7,8 miljoner kronor och fick fyra års fängelse av Varbergs tingsrätt. Barnen, anställda som personliga assistenter, fick villkorliga domar. Hovrätten sänkte straffet till tre år.

En 32-årig man dömdes i juli av Halmstads tingsrätt till tre års fängelse och utvisning för en spelad cp-skada. Han har sedan 2007 fått nära 4,8 miljoner i bidrag från Försäkringskassan. Hjärnröntgen avslöjade sjukbluffen och vid husrannsakan hittades en videofilm där han både pratade och rörde händerna obehindrat. Utan svårighet hade han även deltagit i en bordtennisturnering och gjort utlandsresor utan hjälp.

Den 41-åring som drev det assistansföretag som på pappret ombesörjde 32-åringens hjälp fick två och ett halvt års fängelse. Båda dömdes för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Dessutom dömdes flera personer för medhjälp. Domen är överklagad av 32-åringen.

Källa: (TT)

Totalt tittar polisen på tolv brukare som alla är kopplade till en 41-årings assistansföretag och har haft anställda personliga assistenter knutna till sig. De finns bland annat i Bjuv, Karlshamn, Västervik och Jönköping.
- Vi har klara bevis och kommer att utreda ett flertal fall. Det rör sig om samma tillvägagångssätt i samtliga fall. Man har haft föräldrar, andra familjemedlemmar och vänner som anställda. De har skrivit upp arbetstider och kvitterat ut pengar, säger Karl-Arne Ockell, biträdande chef på utredningsroteln hos Hallandspolisen.

Jobbade på pizzeria

Assistansföretaget har administrerat löner och kvitton, som gett åtskilliga inkomster för många runt varje brukare.
En familj med tre påstått handikappade barn ska ha fått ut en halv miljon kronor i månaden. I ett annat fall har ett par kvitterat ut 220 000 kronor vardera per år för skötsel av en cp-skadad man, fast den hjälpande mannen samma tider jobbade på en pizzeria.
- De har aldrig ens träffat mannen men fått ihop årsinkomster för sjukpenning, a-kassa och pension, säger Ockell.
I samtliga fall rör det sig om utländska medborgare. 41-åringen har fångat upp villiga medagerande med svårkontrollerad sjukdomshistoria som gjort det möjligt att ro bidragsdelen i land och lura Försäkringskassan.

Dömde till fängelse

”Om du är född i Sverige och har bott här hela ditt liv så vet man ju att det inte är sant om du plötsligt i 20-årsåldern säger att du har en cp-skada, säger Ockell.
41-åringen är hemmahörande i Malmö och träffade 32-åringen på en flyktingförläggning i Småland, dit han kom för att leta efter kunder. Han hjälpte 32-åringen att flytta till Halmstad och dömdes nyligen av Halmstads tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.
Enligt polisens beräkningar har han omsatt mellan 15 och 18 miljoner kronor om året i sitt bolag de senaste fem åren, totalt runt 75 miljoner kronor.

"Skrämmande och upprörande"

”Helt otroligt, skrämmande och upprörande. Det drabbar ju också oskyldiga, som kan ifrågasättas om sin rätt till hjälp. Men Försäkringskassan är noggrannare med uppföljningar nu och dessutom har vi sedan tre år tillbaka möjlighet till fängelsestraff för bidragsbrott. Och där hoppas jag att man använder hela straffskalan, kommenterar Gunnar Axén (M), ordförande för Socialförsäkringsutskottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.