Forever Living erkänner att aloe vera kan påverka levern.Forever Living erkänner att aloe vera kan påverka levern.
Forever Living erkänner att aloe vera kan påverka levern.
Expressens Anna Bäsén tog prover före och efter experimentet. Foto: Michaela HasanovicExpressens Anna Bäsén tog prover före och efter experimentet. Foto: Michaela Hasanovic
Expressens Anna Bäsén tog prover före och efter experimentet. Foto: Michaela Hasanovic
Expressens Anna Bäsén tog prover före och efter experimentet. Foto: Michaela HasanovicExpressens Anna Bäsén tog prover före och efter experimentet. Foto: Michaela Hasanovic
Expressens Anna Bäsén tog prover före och efter experimentet. Foto: Michaela Hasanovic

Företaget erkänner: Aloe vera kan påverka levern

Publicerad

Samma dag som Expressen avslöjar att hälsoföretaget Forever Livings aloe vera kan ge leverskador skickar bolaget ut ett krisbrev till alla återförsäljare.

I brevet erkänner Forever Living att aloe vera kan ha en leverpåverkan. Företaget hävdar att det beror på en "utrensningseffekt".

Professor Claude Marcus är kritisk.

– Leverpåverkan är inte ett tecken på att levern renat sig och inte på något sätt hälsosamt.

Efter Expressens avslöjande, tillsammans med bantningsforskare- och professor Claude Marcus på Huddinge sjukhus, om att Forever Livings bantningskur med aloe vera kan ge leverskador agerade bolaget blixtsnabbt.

Ett långt mejl skickades ut till Forever Livings alla återförsäljare.

I mejlet som bara är undertecknat med bolagets namn skriver de bland annat:

”Vi har sedan en tid tillbaka blivit kontaktade av Expressen och med tanke på den typ av frågor som vi fått ställda till oss och på det sätt som vi blivit kontaktade på förstod vi att deras reportage skulle vinklas på ett sätt så att berättelsen skulle bli spännande för läsaren att ta del av. Så som ni vet att kvällspressen brukar agera”.

Expressen gjorde avslöjandet tillsammans med tillsammans med bantningsforskare- och professor Claude Marcus på Huddinge sjukhus.Foto: Alex Ljungdahl

”Levervärdet kan ändras i början”

Forever Living har tidigare nekat till att deras aloe vera gel skulle kunna ge leverskador. Men nu medger bolaget i sitt mejl till återförsäljarna att deras aloe vera kan påverka levern:

”Läkare som har god kännedom om aloe vera och dess aktiveringseffekt berättar att aloe vera initialt kan ha en utrensningseffekt vilket kan leda till att levervärdet ändras i början av nyttjandet, men att värdet därefter normaliseras igen.”

”Leverpåverkan är aldrig en god sak”, säger Ulla Beckman-Sundh, toxikolog på Livsmedelsvelsverket.Foto: Privat

Samma påstående har hälsocoachen Mats Petersson framfört när han föreläst för företagets återförsäljare om hur produkterna fungerar. Men Ulla Beckman-Sundh, toxikolog på Livsmedelsvelsverket tycker att detta resonemang är "väldigt märkligt".

Aloe vera renar inte levern. Och om man får leverpåverkan av ett preparat ska man sluta ta det, enligt Beckman-Sundh

– Leverpåverkan är aldrig en god sak. Levern har vi till för att ta hand om olämpliga ämnen. Om den blir överbelastad kan det ge inflammationsproblem och så småningom permanent leverskada. Det ger ingen positiv effekt att överbelasta sin lever.

Uppmaningen: Skriv inte på sociala medier

Trots att Forever Living har samma argumentation kring aloe vera och leverpåverkan som hälsocoachen Mats Petersson tar de avstånd från honom i sitt mejl. Mats Petersson har anlitats av flera olika återförsäljare för att peppa säljarna och utbilda dem om produkterna. I Expressens avslöjande framgick att Petersson gav råd till säljarna hur de ska komma runt läkemedelslagstiftningen.

”Detta är inte något som kontoret har varit inblandade i utan det är en enskild FBO som har anordnat ett möte för sin organisation”, skriver bolaget.

Forever Living uppmanar också sina återförsäljare att inte skriva på sociala medier:

”Skulle det skapas inlägg eller trådar i sociala medier eller på andra platser – gå då inte in som FBO och möt upp dessa kommentarer. Risken är att det är väldigt många som gör det och det skapar en negativ känsla i flödet. En risk är också, eftersom det är online att det går snabbt och att man då skriver något när man är irriterad eller arg. Ser du något som du anser behöver mötas upp, så skicka det till oss så hanterar vi det på kontoret.”

Aloe vera-företaget försvarar också sina mångmiljonvinster genom att poängtera att de verkar i en marknadsekonomi.

Mats Petersson gav råd om hur säljarna ska komma runt läkemedelslagstiftningen.

”Vi har förmedlat råd”

Så här kommenterar Forever Livings Sverigechef Fredric Alerstam det utskickade mejlet och att återförsäljarna inte ska skriva på social medier:

– Eftersom Expressen har riktat sig till huvudkontoret anser vi att det är bäst att vi står för svaren, vi har också förmedlat råd till våra oberoende återförsäljare enligt god praxis för ett professionellt agerande på social medier, svarar Alerstam i ett mejl.

Om att aloe vera kan ha en leverpåverkan skriver Alerstam:

– Aloe vera kan ha en utrensningseffekt vilket kan leda till att levervärdet ändras i början av nyttjandet, men att därefter normaliseras igen. Vi vet givetvis inte om så är fallet i det test som Expressen gjort – men det skulle kunna vara en förklaring.

Professor Claude Marcus på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge är, precis som Beckman-Sundh kritisk till Forever Livings förklaring. Den stämmer helt enkelt inte.

– Det vi mäter är enzymer som läcker ur leverns celler när levern är ohälsosamt påverkad eller skadad. Det är inget tecken på att levern renat sig. Det är en effekt av Forever Livings produkt, med all sannolikhet, och inget som kan betraktas som hälsosamt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag