Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Företagen som hotas när avtalet sägs upp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Avtalet sägs upp. Sverige skrotar vapenavtalet med Saudiarabien. Detta kan få konsekvenser för de svenska företag som har verksamhet i landet ch deras export till andra arabländer. Här Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och den egyptiske presidenten Abdel Fattah el-Sisi.
Foto: Xinhua / Polaris
Mellanösternanalytikern Per Jönsson.
Foto: Photographer: Alex Hinchcliffe

Sveriges vapenavtal med Saudiarabien skrotas.

Svenska företag riskerar nu att straffas - även utanför Saudiarabien.

- Att Saudiarabien hämnas genom att byta leverantörer kan absolut ske. Det är en logisk följd av att man säger upp avtalet, säger Mellanösteranalytikern Per Jönsson.

Sveriges export till Saudiarabien uppgår till cirka 11 miljarder kronor årligen. Landet är ett av de länder som regeringen vill satsa extra på och är i nuläget Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern.

Men sedan det blev känt att regeringen inte väljer att förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kan detta komma att ändras.

- Det här kommer rimligen få följder. Där Saudiarabien resonerar som så att vill ni inte sälja militärmaterial, då behöver vi inte köpa era andra prylar heller och beröra avtal efter avtal, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Expressen har varit i kontakt med flera svenska företag som har verksamhet i landet. Men företagen har avböjt att kommentera hur den diplomatiska utvecklingen kan påverka deras affärer. Saab har gjort flera försvarsaffärer med Saudiarabien, däribland försäljningen av radar-övervakningssystemet Erieye, men vill inte kommentera den senaste händelseutvecklingen närmare.

- Vi kommenterar inte det här i nuläget. Det vi kan säga är att Saudiarabien är en mycket viktig marknad för oss, säger Jenny Nilsson vid Saabs pressavdelning.

"Det är inte bra"

Men till Dagens industri säger företagets vd Håkan Buskhe:

- Det är inte bra för vår trovärdighet om avtalet hävs. Det påverkar inte bara Saab utan hela Sveriges näringsliv, säger han till tidningen.

Ericssons ordförande Leif Johansson uppger för Dagens industri att han befarar att det brutna avtalet kan få negativa konsekvenser.

Johansson varnar även för att den försämrade relationen kan innebära ett försämrat förtroende för Sverige även i andra länder:

- Om man gör sig till ovän med Arabförbundet så kan det åstadkomma väldigt stor skada, säger han till tidningen.

Sveriges relationer med Saudiarabien fick sig en rejäl törn redan i måndags, när landet stoppade utrikesminister Margot Wallström från att tala vid Arabförbundets möte i Kairo.

- Min skarpa misstanke är att saudierna hade fått reda på i förväg att det här avtalet skulle sägas upp, eftersom det här var en extremt hård diplomatisk markering. Det var förmodligen det som låg bakom den saudiska reaktionen - inte Wallströms uttalanden om mänskliga rättigheter i landet, säger Mellanösternanalytikern Per Jönsson.

- Inte minst för att det är en ny kung, som både mer konservativ och har kortare stubin än den förra. Han tillhör en nygammal falang inom saudiska kungahuset, som återigen är vid makten. Falangen är tuffare och girigare än den tidigare, säger Jönsson.

Markeringen kan därför få långtgående konsekvenser även för svenska företag som har affärer i landet, menar han:

- Svenska företag är engagerade på en mängd områden i Saudiarabien och har varit det i många år. Att Saudiarabien hämnas genom att byta leverantörer kan absolut ske.

"Ekonomiskt beroende"

På regeringens lista över prioriterade exportländer märks flera arabländer: Egypten, Qatar och Förenade arabemiraten.

Trots Saudiarabiens starka ställning i Mellanöstern, så bedömer Per Jönsson inte att landet kommer att påverka svensk export till övriga arabländer.

- Jag tror inte det nödvändigtvis. Men jag skulle kika på Egypten, som är ett stort importland av svenska trävaruprodukter. Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi är väldigt ekonomiskt beroende av Saudiarabien och skulle landet uppmana Egypten att sluta importera svenska trävaror skulle det vara ett jätteslag mot den svenska träindustrin.

Thord Janson, doktorand vid Göteborgs universitet, forskar om Saudiarabiens diplomatiska relationer. Han bedömer inte att det brutna avtalet kommer påverka svenska företag på lång sikt:

- Jag tror att saudierna känner att de har markerat det här tillräckligt och att de vill återgå till normalläge så fort som möjligt, säger han.

Samtidigt varnade 31 näringslivsföreträdare för att ett brutet avtal kan skada Sveriges rykte som handelspartner.

"Att Sverige är en attraktiv samarbetspartner är inget vi kan ta för givet. Det bygger på att vi är en långsiktigt trovärdig part", skriver gruppen på DN Debatt.

Men Thord Janson bedömer att den frostiga relationen endast är tillfällig.

- Det har varit ett väldigt bra samarbete mellan saudiska och svenska parter. Man anser att Sverige är en pålitlig affärspartner. Däremot tror jag att man är irriterad. Vilket kan medföra att det tar längre tid för svenska företag att få avtal påskrivna, saker kan fastna i tullen och licenser kan försenas, säger han.

Största svenska företagen som verkar i Saudiarabien

SAAB

Fick en mångmiljardorder av landet för radarövervakningssystemet Erieye. Saab har även sålt överblivet krigsmateriel, däribland pansarvärnsroboten "Bill" till Saudiarabien.

ABB

Har tagit hem flera mångmiljonorder i Saudiarabien för att bygga transformatorstationer och öka den elektriska kapaciteten i bland annat landets kollektivtrafik.

VOLVO

Säljer lastbilar till Saudiarabien och har flera återförsäljare i landet. Lastbilar monteras även på plats i landet, via en privat aktör.

ERICSSON

Levererar plattformar för mobiltelefoni till saudiska telebolag. Utveckade via ett dotterbolag Erieye som sedan såldes till Saab.

IKEA

Företaget har tre varuhus i landet, däribland i den saudiska huvudstaden Riyadh.

MIDROC

Utvecklade underjordiska lager för oljeprodukter i Saudiarabien. Har i dagsläget begränsad verksamhet bestående av projektledning och underhåll.

SCANIA

Säljer lastbilar till Saudiarabien och har flera åter- försäljare i lan- det.

TETRAPAK

Tillverkar förpackningar i Jeddah, utanför Mecka, och säljer produkter i landet.

LKAB

Exporterar järnmalmsprodukter till saudiarabiska företag.

H&M

Företaget har ett 30-tal butiker i Saudiarabien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.